Sako Finnfire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sako Finnfire
Basisdata
OpphavslandFinlands flagg Finland
TypeRepetervåpen
Designer(e)Sako
Innført1996
Tekniske data
MekanismeSylinderlås
Lengde1006–1056
Pipelengde560–610 mm
Siktemidler11 mm svalehaleskinne

Sako Finnfire, også kjent som Sako Finnfire P94S, er en sylinderlåsrifle laget av den finske våpenprodusenten Sako. Våpenet ble introdusert i 1996,[1] og er ikke lenger i produksjon.[når?] Finnfire var i stor grad basert på salongriflen Finnscout 78,[1] og delte også noen deler med de sentertente TRG-S-riflene.[1] En av de store forskjellene fra Finnscout 78 var at mange av ståldelene på Finnscout 78 hadde blitt byttet ut med plastdeler, som for eksempel avtrekkerbøylen og magasinet.[2] Riflen hadde justerbart direkteavtrekk på mellom 1-2 kg[3] etter samme type som på TRG-S-serien.

Riflen ble først lansert i en Hunter-versjon, som ble etterfulgt av en større Varmint-utgave med fyldigere skjefte samt lengre og tykkere pipe. Til slutt kom den enda større Range-utgaven. Alle utgavene hadde valnøttskjefte og frittflytende pipe. Hunter-utgaven hadde det slankeste skjeftet,[4] mens Varmint-skjeftet hadde et bredere forskjefte og gummiert rekylkappe,[5] og Range-skjeftet[6] var et tyngre skjefte til presisjonsskyting som også ble populær blant jegere.[7] Bare Hunter-utgaven kom med åpne sikter, men de var vanlig å ta av for å montere kikkertsikte på svalehaleskinnen.

Låskassen er maskinert fra et stykke stål, og pipen er montert i låskassen med skyvepasning og festet med to tversgående skruer. Pipen er kaldhamret med 412.75 mm riflestigning. Finnfire ble levert med 560 mm lang pipe, mens Varmint- og Range-utgavene ble levert med 610 mm lang pipe. Bare de senere årsmodellene ble levert med gjenget munning fra fabrikk. Sluttstykket har to låseklakker bak på sluttstykket og 50 graders hevarmsløft.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Blast from the Past: Sako Finnfire 22LR | Bolt Action Rifle Reviews | Gun Mart
  2. ^ The Sako Finnfire - worth every penny review - Shooting UK
  3. ^ Finnfire Varmint | SAKO
  4. ^ «Sako Specification - FinnfireHunter.pdf» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 29. september 2021. Besøkt 8. februar 2021. 
  5. ^ «Sako Specification - FinnfireVarmint.pdf» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 27. november 2021. Besøkt 8. februar 2021. 
  6. ^ «Sako Specification - FinnfireRange.pdf» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 27. november 2021. Besøkt 8. februar 2021. 
  7. ^ Sako's Rimfire Hunter