Sandøsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandøsund
Sandøsund med lostbåtkaia til høyre i bakgrunnen i 2017.
LandNorges flagg Norge
Kart
Sandøsund
59°04′55″N 10°27′07″Ø
Fiskebåter ved kai i Sandøsund i 2017.
Postkort fra 1915 som viser Sandøsund med Færder i bakgrunnen. Tjømes befolkning bestod da av fattige fiskere og småbønder, skipsbyggere og enkelte redere. Om sommeren kom det ferierende badegjester, en av dem var fotograf Wilse.

Sandøsund er et sted på Hvasser i Færder kommune i Vestfold. Her er det restauranter, butikker, fiskemottak og kystmuseum. Stedet Sandøsund, eller Krukehavn, som det står på kartet, har navnet etter sundet som går mellom øyene Hvasser og Sandø. I seilskutetida var det egentlig sundet som var stedet, havna var midtpunktet.

Sandøsund er det sentrale sted i tettstedet Hvasser.

Losstasjonen i Sandøsund var lenge hovedstasjon for losvesenet i Ytre Oslofjord. Losskøytene bruker stadig havna i Sandøsund, men kystverket har flyttet losstasjonen til Horten.

Sandøsund var lenge et kommunikasjonssenter ved Oslofjorden. Her anløp ruteskip som gikk i trafikk langs kysten. En periode midt på 1800-tallet var Sandøsund møtested for landets to første dampskip, hjuldamperne «Constitutionen» og «Prinds Carl».

Sandøsund var lenge endeholdeplass for busselskapet Øybuss' rute 01 Hvasser Vestre vei til Tønsberg. I dag er Sandøsund snuplass for Vestviken kollektivtrafikks rute 02 Tjøme/Hvasser (Tenvik) - Tønsberg - Horten - Holmestrand.

Fra Sandøsund går sammenhengende merket skipsled til Tønsberg gjennom skjærgården på østsiden av Tjøme og Nøtterøy; den kalles Sandøsundleden på sjøkart.

Referanser[rediger | rediger kilde]