Seeding til VM i fotball 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utdypende artikkel: VM i fotball 2010

Trekningen til fotball-VM 2010 fant sted kl. 19:00 lokal tid (UTC+2) den 4. desember 2009 i Cape Town, Sør-Afrika. I forberedelsene til trekningen ble de kvalifiserte lagene seedet og organisert i potter.

Seeding[rediger | rediger kilde]

Kriteriene for seedingen ble utgitt 2. desember og var i motsetning til kriterier for tidligere VM-seeding, kun basert på FIFA-rankingen fra oktober 2009 Arkivert 24. desember 2018 hos Wayback Machine.. Bruk av nyeste rankingliste før trekningen (november 2009) var tenkt å gi urettferdig fordel til de landene som hadde spilt med et konkurranselignende kampoppsett i VM-kvalifiseringen i løpet av denne måneden, på bekostning av de nasjonene som allerede hadde booket sin plass i turneringen.[1]

De syv toppseedede lagene ifølge rankingkriteriene og vertsnasjonen Sør-Afrika (som også var forutbestemt til å være i Gruppe A) ble plassert i pott 1.

Landslag Verdensranking
oktober 2009
 Sør-Afrika (vert) 85
 Brasil 1
 Spania 2
 Nederland 3
 Italia 4
 Tyskland 5
 Argentina 6
 England 7
 Frankrike 9
 Portugal 10
 USA 11
 Sveits 13
 Kamerun 14
 Hellas 16
 Chile 17
 Mexico 18
 Elfenbenskysten 19
 Serbia 20
 Paraguay 21
 Australia 24
 Uruguay 25
 Danmark 27
 Algerie 29
 Nigeria 32
 Slovakia 33
 Honduras 35
 Ghana 38
 Japan 40
 Sør-Korea 48
 Slovenia 49
 New Zealand 83
 Nord-Korea 91

Trekningen[rediger | rediger kilde]

Lagene ble organisert i fire potter, hver pott bestående av åtte lag. De seedete lagene ble plassert i potte 1 og de resterende lagene ble plassert i pott 2-4 på geografisk grunnlag, som nedenfor.

Pott 1 (Vertsnasjon og topp syv) Pott 2 (Asia, Nord-Amerika og Oseania) Pott 3 (Afrika og Sør-Amerika) Pott 4 (Europa)

Sør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Brasils flagg Brasil
Spanias flagg Spania
Nederlands flagg Nederland
Italias flagg Italia
Tysklands flagg Tyskland
Argentinas flagg Argentina
Englands flagg England

Australias flagg Australia
Japans flagg Japan
Nord-Koreas flagg Nord-Korea
Sør-Koreas flagg Sør-Korea
Honduras’ flagg Honduras
Mexicos flagg Mexico
USAs flagg USA
New Zealands flagg New Zealand

Algeries flagg Algerie
Kameruns flagg Kamerun
Elfenbenskystens flagg Elfenbenskysten
Ghanas flagg Ghana
Nigerias flagg Nigeria
Chiles flagg Chile
Paraguays flagg Paraguay
Uruguays flagg Uruguay

Danmarks flagg Danmark
Frankrikes flagg Frankrike
Hellas’ flagg Hellas
Portugals flagg Portugal
Serbias flagg Serbia
Slovakias flagg Slovakia
Slovenias flagg Slovenia
Sveits’ flagg Sveits

Den grunnleggende prosedyren for trekningen var å trekke ut pottene ved å begynne med pott 1. Et lag fra hver pott skulle plasseres i én av åtte grupper fra A til H, alt etter trekningen. Etter at hvert lag hadde blitt fordelt på en gruppe, ble også dets plassering i gruppa trukket. Dette bestemte lagets plassering i det forhåndsbestemte kampoppsettet. Dette gjaldt ikke for de seedede lagene, som ble plassert automatisk på øverste posisjon i sine respektive grupper.

For å opprettholde geografisk separering av lag måtte den grunnleggende prosedyren for trekning endres litt ved trekningen av pott 3. Ingen av de tre søramerikanske lagene kunne havne i samme gruppe som Brasil eller Argentina, og ingen afrikanske lag kunne bli plassert i gruppe med vertsnasjonen Sør-Afrikas. For å imøtekomme dette kravet ble de to første afrikanske lagene som ble trukket ut umiddelbart plassert i gruppene til Brasil og Argentina. Sør-Afrikas gruppe (forutbestemt til å være gruppe A) var dedikert til Sør-Amerika og skulle ikke fylles opp før de første søramerikanske lagene hadde blitt trukket ut. Utover disse overveielsene ble prinsippet om å fylle opp fra gruppe A til H tatt i bruk.[2]

I tilfelle de to første lagene som ble trukket ut fra pott 3 var Nigeria og Elfenbenskysten, ble disse lagene plassert henholdsvis i Argentinas gruppe B og Brasils gruppe G. Algerie ble deretter plassert i gruppe C slik at et søramerikansk lag, Uruguay, kunne plasseres med Sør-Afrika.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Final Draw for the 2010 FIFA World Cup™ – note to media». Cape Town. 20. november 2009. Arkivert fra originalen 9. juli 2014. Besøkt 20. november 2009. 
  2. ^ «2010 FIFA World Cup South Africa Final Draw Procedure» (PDF). FIFA. 2009. Arkivert fra originalen (PDF) 8. desember 2012. Besøkt 4. desember 2009. 
  3. ^ Final Draw Animation Arkivert 5. desember 2009 hos Wayback Machine. Fifa.com