Skeleton suit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skeleton suit fra Irland 1789-1792 utstilt i Royal Ontario Museum i Toronto i Canada.
Liten, tysk gutt i kortermet skeleton suit ca. 1805. Barnet ved siden av er også gutt, men kledt i barnekjole eller serk (kittel).

Skeleton suit, eller bare Skeleton, («skjelettdress») er det engelske navnet på en drakt eller dress for små gutter som var vanlig i engelsk og annen vestlig empiremote fra ca. 1790 til 1820. Den bestod av en tettsittende jakke eller trøye, med korte eller lange ermer, som var festet med knapper under en stram bukse med høyt liv til oppunder armene. Buksa og trøya var sydd i samme stoff. Disse plaggene blir ofte beskrevet som en av de tidligste eksemplene på barnemote med eget snitt som var spesielt utformet for barn og ikke bare var voksenklær i liten størrelse.

Tidligere, og også seinere, bar små gutter kjoler, det vil si serker eller barnekitler, inntil de ble store nok til å kunne gå i bukser, en overgang som på engelsk har blitt kalt breeching. Likenende plagg ble båret av små gutter fram til 1930-tallet.

Dressen fikk kallenavnet skeleton suit fordi den gjorde barnekroppen slank og tynn som på et skjelett.

Den engelske forfatteren Charles Dickens beskriver i Sketches by Boz fra 1836 en skeleton suit slik: «(...) en av disse stramme, blå tøykassene som smågutter pleide å pakkes inn i før belter og tunikaer hadde kommet inn og gamle begreper hadde gått ut: en genial innretning for å vise en guttekropps fulle symmetri ved å feste ham inne i en meget tettsittende jakke, med dekorative knapper over hver skulder, og så kneppe på bukser over denne, for å gi inntrykk av at beina var hektet på like under armhulene.» Selv om Dickens skriver at slike dresser var blå, ble de lagd i mange andre farger. De ble vanligvis båret sammen med en hvit bluse eller skjorte med blondekrage og rysjer. Skoene var gjerne lave med flate såler.

Skeleton suits er vanlige plagg i de nostalgiske og idylliserte illustrasjonene til Kate Greenaway, en stildannende billedbokskaper som var tilknyttet Arts and Crafts-bevegelsen i England sist på 1800-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]