Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er et norsk statlig embete, som utfører statsforvalterens oppgaver overfor kommunene i Vestfold og Telemark fylker. Embetet har sete i Tønsberg.

Den 23. februar 2024 kunngjorde regjeringen at selv om fylket Vestfold og Telemark var blitt delt i to med virkning fra 1. januar 2024, skal de to fylkene fortsatt ha felles statsforvalterembete, med hovedkontor i Skien i Telemark fylke.[1]

Ansvarsområde[rediger | rediger kilde]

Statsforvalteren skal bidra til at Stortingets og regjeringens retningslinjer blir fulgt opp. Dette skjer ved at statsforvalteren utfører forvaltningsoppgaver på vegne av departementene, og ved at statsforvalteren overvåker kommunenes virksomhet og er klageinstans for mange typer kommunale vedtak.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Embetets opprettelse i 2019[rediger | rediger kilde]

Embetet ble etablert 1. januar 2019, ved sammenslåing av embetene som fylkesmann i Vestfold og Telemark. Embetet skiftet navn 1. januar 2021 fra Fylkesmannen i Vestfold og Telemark til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Den første statsforvalteren, Per Arne Olsen, kom fra stillingen som fylkesmann i Vestfold.

Fylkesoppdelingen fra 2024[rediger | rediger kilde]

Fylkessammenslåingen var et resultat av regjeringen Solbergs kommune- og fylkesreform. Da regjeringen Støre tiltrådte etter valget høsten 2021, hadde koalisjonsregjeringens ene parti, Senterpartiet, gått til valg på at forgjengerens sammenslåinger skulle tilbakestilles. Denne prosessen førte blant annet til at Vestfold og Telemark fylke ble oppdelt med virkning fra 1. januar 2024.

To fylker – én statsforvalter[rediger | rediger kilde]

Per januar 2024 opplyste Statsforvalteren i Vestfold og Telemark på embetets nettsider at det var uavklart hvilken konsekvens det ville få for statsforvalterembetet at Vestfold og Telemark fylke med virkning fra 1. januar 2024 ble splittet opp til de to fylkene Vestfold og Telemark:

Fra 1. januar 2024 gjenoppstod Telemark og Vestfold som egne fylker med hver sin fylkeskommune. Per i dag, 11. januar, har vi ikke fått konklusjon på hva som skjer med statsforvalterens inndeling. Det samme gjelder embetene i Viken og Troms og Finnmark. Regjeringen har enda ikke konkludert i saken. [2]

Regjeringens konklusjon om å beholde et felles statsforvalterembete for de to fylkene ble kunngjort fredag 23. februar 2024.[1]

Liste over embetsinnehavere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bjerkholdt, Bettina Olie (23. februar 2024). «Fortsatt felles statsforvalter for Vestfold og Telemark». NRK. Besøkt 23. februar 2024. «Det blir fortsatt felles statsforvalter for Vestfold og Telemark. Men hovedkontoret og halvparten av de ansatte flyttes til Skien.» 
  2. ^ «Statsforvalteren i Vestfold og Telemark». Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. 11. januar 2024. Besøkt 21. februar 2024. «Vi har enda ikke fått konklusjon på hva som skjer med statsforvalterens inndeling. Vi er derfor fortsatt Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.» 
  3. ^ «Slik er vi organisert». Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Besøkt 21. februar 2024.