Tromsø Bryteklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bryting i Tromsø har lange tradisjoner. Helt siden Alfred Pedersen [1]tok NM-gull så tidlig som i 1929 og ble byens første Norgesmester har bryting markert seg i Tromsø. Aktiviteten har variert siden begynnelsen i Tromsø Atletklubb og under turnforeningen[2]. I en periode ble det også drevet bryting under AK-59, (Atletklubb), da i partnerskap med boksing.

Tromsø Bryteklubb ble stiftet 18. mai 1984. Fra starten av og gjennom hele perioden med høy "Rønningen-effekt" var familien Johansen sentral i klubben som hadde en sterkt vekst. Dag Johansen var i mange år både formann og trener i klubben og arbeidet aktivt for å fremme idrett i sunne former gjennom samarbeid og kameratskap. I tillegg til brytingen fokuserte professoren og IT-gründeren på skole og utdanning både for seg selv og utøverne. Han har i samarbeid med trener Odd-Steinar Ellingsen [3]æren for at tidligere Norgesmester og kongepokalvinner Stig A. Hansen [4]kom i gang med sin brytekarriere på toppidrettsnivå. I dag er Odd-Steinar Ellingsen hovedtrener i Tromsø Bryteklubb[5] og har hatt avgjørende betydning for at det igjen er høy aktivitet, spesielt på senior og jentepartiene. Narvikværingen, som også er tidligere Norgesmester, bidro første gang i Tromsø allerede i 1974. I september 2016 fikk klubben en verdensmester. Oddbjørn Hansen tok 1.-plass i 130kg-klassen i veteranmesterskapet i Seinäjoki[6], Finland.

I Tromsø Bryteklubb brytes det i stilartene Gresk-romersk på herresiden og fristil på damesiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alfred Pedersen - Bryterdatabase - Norges Bryterforbund». nbfdatabase.p.digitalia.no. Besøkt 2. november 2017. 
  2. ^ «OM OSS - Tromsø Turnforening». Tromsø Turnforening. Arkivert fra originalen 7. november 2017. Besøkt 2. november 2017. 
  3. ^ «Odd-Steinar Ellingsen - Bryterdatabase - Norges Bryterforbund». nbfdatabase.p.digitalia.no. Besøkt 2. november 2017. 
  4. ^ «Stig A. Hansen - Bryterdatabase - Norges Bryterforbund». nbfdatabase.p.digitalia.no. Besøkt 2. november 2017. 
  5. ^ «Velkommen til Tromsø Bryteklubbs hjemmeside». tromsobryteklubb.fastweb.no. Arkivert fra originalen 16. oktober 2017. Besøkt 13. november 2017. 
  6. ^ «Resultatliste Seinäjoki, Finland. September 2016» (PDF).