Tyngdebølge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havbølge
Bølgeskyer over Theresa i Wisconsin i USA
Atmosfæriske tyngdebølger sett fra verdensrommet.

Tyngdebølger er i væskedynamikk en bølge i en væske eller i grenseflaten mellom to medier (f.eks. atmosfæren og havet) der tyngdekraft eller oppdrift er den gjenopprettende kraften.

Når et væskeelement blir forskjøvet på en grenseflate eller internt i områder med forskjellig tetthet, vil tyngdekraften trekke pakken tilbake til likevekt, noe som fører til en svingning om likevektspunktet. Tyngdebølger mellom luft–sjø grenseflaten blir kalt for overflate-tyngdebølger eller overflatebølger, mens interne tyngdebølger blir kalt for interne bølger. Havbølger eller tsunamier er eksempler på tyngdebølger.


Atmosfærisk dynamikk[rediger | rediger kilde]

Siden en væske er et kontinuerlig medium vil en forstyrrelse forflytte seg i væsken. I jordatmosfæren blir drivmomentet flyttet fra troposfæren til mesosfæren ved hjelp av tyngdebølger. Tyngdebølger oppstår i troposfæren i sammenheng med frontsystemer eller når luft strømmer over fjell. I starten vil bølgene forplante seg gjennom atmosfæren uten at gjennomsnittsfarten blir endret. Derimot, når bølgene kommer opp i tynnere luft i høyden, øker amplituden deres og ulineære effekter får bølgene til å bryte, noe som overfører moment til den gjennomsnittlige luftstrømmen. Denne prosessen spiller en viktig rolle for de dynamiske prosessene i midlere områder av atmosfæren.

Tyngdebølgemønster formet nedstrøms øya Île Amsterdam, en vulkansk øy i det sørlige Indiahavet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]