Ullsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ullsfjorden
Olggosvuotna
Ullsfjorden sett fra Ullsfjordferga mot sørøst
LandNorges flagg Norge
Kart
Ullsfjorden
69°42′17″N 19°43′14″Ø

Ullsfjorden (nordsamisk: Olggosvuotna;[1] kvensk: Moskivuono;[2] finsk: Ullsfjorden eller Moskivuono)[3] er en fjord i kommunene Tromsø, Lyngen og Karlsøy i Troms. Fjorden er 110 kilometer lang i henhold til kartverkets målinger; NAF Veibok oppgir 75 kilometer.

Fjorden strekker seg fra Lyngstuva i nord, til Sjøvassbotn i sør og skjærer inn i et alpint område med mange tinder, små breer, elver og vann. Den sørlige delen av fjorden, fra Storstraumen til Sjøvassbotn, kalles ofte Sørfjorden. Fra Sjøvassbotn er det kun 2,5 kilometer over til Balsfjord. Rett nord for Storstraumen går fjordarmen Kjosen ca. 12 kilometer østover, til den møter det 3 kilometer brede Lyngseidet. Vest for fjorden ligger halvøya Stuoranjárga, i øst ligger Lyngenhalvøya med Lyngsalpan og fjellet Jiehkkevárri1 834 meter over havet.[4] Fjorden krysses av bilfergen Breivikeidet–Svensby og det planlegges en bru over fjorden, Ullsfjordforbindelsen.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Ullsfjord er sammensatt av navnet til guden Ull fra norrøn mytologi og ordet «fjord». Ull var guden – åsen – for jakt og skigåing.

Olggosvuotna er satt sammen av ordene olggos og vuotna, som oversettes til utfjord. Noen samer omtaler også Ullsfjord som Moskavuotna, som av mosku og vuotna, betyr Svartskoddefjorden.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kraftutbygging i Ullsfjorden (Sørfjorden)[rediger | rediger kilde]

I 2010 mottok NVE søknader fra Troms Kraft Produksjon AS, Skognes og Stordalen kraftlag A/S / Fjellkraft og fra Småkraft AS, om utbygging av syv småkraftverk i den indre del av Ullsfjorden (Sørfjorden). I tillegg behandlet NVE en søknad om å bygge en ny 132 kV-kraftlinje i området. NVE opplyste at søknadsbehandlingen ville vurdere alle kraftverkene samlet, for å få totalutredet konsekvensene. I 2013 sendte NVE sin anbefaling til Olje- og energidepartementet i januar 2013, og frarådet utbygging for fire av de prosjekterte småkraftverkenes vedkommende. De kraftverkene som NVE anbefalte å godkjenne, ville få en årsproduksjon på 86 GWh, mens de som NVE frarådet å tillate, ville kunne fått en produksjon på 211,3 GWh. Av positive effekter er blant annet nevnt miljøvennlig energiproduksjon og lokal verdiskapning, samt skatter til det offentlige. Imidlertid er disse prosjektene av Naturvernforbundet vurdert til å være noen av de mest kontroversielle i Norge per 2013/2014.[5] Det er også flere lokale interessenter som har vært negative til planene.

Det var Ritaelva kraftverk, Sveingard kraftverk med regulering av Skogneselva, samt Turrelva kraftverk I i Turrelva som NVE anbefalte departementet å tillate. NVE frarådet å tillate bygging av Skognesdalen kraftverk, Rieppeelva kraftverk og Steinnes kraftverk med regulering av blant annet Skogneselva, Stordal kraftverk med regulering av Stordalelva og Turrelva kraftverk II i den øverste delen av Turrelva.

I 2015 fikk Troms Kraft Produksjon konsesjon til å bygge Stordal kraftverk, og Skognes og Stordalen Kraftlag AS fikk konsesjon til å bygge Ritaelva kraftverk og Sveingard kraftverk.[6]

I 2018 ble det inngått en avtale mellom Småkraft AS og energiselskapet Nordkraft om at Nordkraft skulle bygge to kraftverk ved Ullsfjorden; Ritaelva kraftverk og Sveingard kraftverk.[7] Når de to kraftverkene var ferdigbygget, skulle Småkraft AS kjøpe dem av utbyggeren.[7]

Våren 2022 meldte Nordkraft at de to kraftverkene i Ullsfjorden som var omhandlet i kontrakten med Småkraft AS, stod ferdige.[7][8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ullsfjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 12. mai 2023. 
  2. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 5. mars 2019. 
  3. ^ https://kaino.kotus.fi/eksonyymit/?a=listaus&hakunimi=Ullsfjorden
  4. ^ Ullsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  5. ^ Aftenposten 15.01.2014: Klimatiltak truer vassdragene
  6. ^ NTB (19. juni 2015). «Tillatelse til tre nye vannkraftverk i Troms». fvn.no (norsk). Besøkt 27. juli 2023. «Troms Kraft Produksjon får tillatelse til å bygge Stordal kraftverk i Ullsfjorden i Tromsø kommune. Samtidig får Skognes og Stordalen Kraftlag AS tillatelse til å bygge Ritaelva kraftverk og Sveingard kraftverk. Konsesjonene ble gjort kjent fredag.» 
  7. ^ a b c «Pressemelding: Kraftverkene i Ullsfjord er ferdigstilt og overføres nå til Småkraft AS». www.nordkraft.no (norsk). Nordkraft. 3. mai 2022. Besøkt 27. juli 2023. «I slutten av 2018 inngikk Nordkraft og Småkraft avtale om at Nordkraft skulle stå for bygging av kraftverkene Ritaelva og Sveingard i Tromsø kommune. Småkraft skulle kjøpe kraftverkene når de var ferdigstilt. Nordkraft har nå ferdigstilt kraftverkene og 2. mai fullføres transaksjonen mellom partene.» 
  8. ^ Giske, Lars Adrian (3. mai 2022). «(+) Nå er kraftverkene i Ullsfjord ferdigstilt: Deler inntektene med grunneierne». itromso.no (norsk). Besøkt 27. juli 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]