Usikkerhetsanalyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Usikkerhetsanalyse eller usikkerhetsvurdering er en type analyse hvor man undersøker usikkerheten til variabler som blir brukt til beslutningsprosesser hvor observasjoner og modeller representerer kunnskapsgrunnlaget. Med andre ord har analysen som mål å være et teknisk hjelpemiddel som bidrar til å kvantifisere usikkerheten i relevante variabler.

I prosjekter kan usikkerhetsanalyse brukes for å få oversikt over usikkerheter i prosjektet,[1][2] og utgjør i så måte et verktøy for usikkerhetsstyring.

Fysiske eksperiment[rediger | rediger kilde]

I fysiske eksperiment handler usikkerhetsanalysen om å vurdere usikkerheten til en måling. Et eksperiment designet for å måle en effekt, demonstrere en fysisk lov eller estimere en numerisk verdi fra en fysisk variabel vil alltid være påvirket av målefeil på grunn av faktorer som instrumentering, metodevalg, konfunderende effekter, og så videre. Eksperimentelle usikkerhetsestimater trengs for å vurdere tilliten til resultatene. [3] Et relatert fagfelt er eksperimentdesign.

Matematisk modellering[rediger | rediger kilde]

På samme måte vil usikkerhetsanalyser av numeriske eksperimenter og matematisk modellering bygge på en rekke teknikker for å bestemme påliteligheten til modellprediksjoner, og tar hensyn til ulike kilder til usikkerhet i modellinngang og design. Et relatert fagfelt er sensitivitetsanalyse.

Kalibrerte parametre og tolkning av utputt[rediger | rediger kilde]

En kalibrert parameter representerer ikke nødvendigvis virkeligheten, ettersom virkeligheten ofte er mye mer kompleks. Enhver prediksjon har sine egne kompleksiteter av virkeligheten som ikke kan bli presentert unikt av den kalibrerte modellen, og det vil derfor være potensial for feil. Slike feil må tas hensyn til når man bruker modellutgangen for å ta beslutninger.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva er en usikkerhetsanalyse?». Marstrand. 20. august 2021. Besøkt 17. november 2021. 
  2. ^ «Derfor bør du utføre usikkerhetsanalyser på prosjektplanen». www.prosjektbloggen.no (norsk). Besøkt 17. november 2021. 
  3. ^ «Summary of experimental uncertainty assessment methodology with example» (PDF). 
  4. ^ «PEST Uncertainty Analysis». Arkivert fra originalen 26. juli 2020. Besøkt 17. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]