Vålåskaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vålåskaret
Vålåskaret juli 2020.
Foto: Kjetil Ree
LandNorges flagg Norge
Kart
Vålåskaret
62°58′59″N 9°31′32″Ø

Vålåskaret er Norges første fredede setergrend (1967) og ligger i den nordøstlige delen av Trollheimen i Resdalen. Grenda ligger på veien mellom Å i Orkland kommune og Rindal i Rindal kommune, omtrent 15 km fra Å sentrum.

Det er nevnt ni seterstuer og seks uthus i fredningslisten. Seterhusene er alle håndlaftet, har torvtak og er for det meste fra tidlig 1800-tallet.

Seterdrifta på Vålåskaret ble lagt ned i 1950-årene, men de fleste seterstuene er i dag bruk som fritidshus. Den stua som er minst endret har knapt vært endret i løpet av 1900-tallet.

Vålåskaret ligger idyllisk til i en slakk sørlendt skråning i nordenden av Resvatnet. Vålåskarsbekken passerer Vålåskaret og renner fra Snipvatnan til Resvatnet. Vålåskaret er et fint utgangspunkt for de som ønsker å merket sommerløype til Resfjellet (1161 moh.) som tar omtrent to timer hver vei. En ettermiddagstur er mulig til toppen av Mjuken.

Bevaring av seterhus[rediger | rediger kilde]

Et samarbeidsprosjekt for opplæring og istandsetting av fredede bygninger er i gang på Vålåskaret.[1] Prosjektet kom igang etter initiativ av eiere av seterhusene og Meldal Bygdemuseum, med tilskudd fra Riksantikvaren.

Vålåskarstevnet[rediger | rediger kilde]

Hvert år i august arrangerer Meldal Historielag Vålåskarstevnet. I over 30 år har dagsaktuelle gjestetalere fortalt historier og hatt framvisning av tidsbilder fra ulike tidsepoker.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finn Damstuen (2004). «Seterbyen Vålåskaret i Resdalen, Meldal kommune». Kildenett. Arkivert fra originalen 1. desember 2011. Besøkt 20. juli 2020.