Veslemøy Kjendsli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veslemøy Kjendsli
Født26. apr. 1947Rediger på Wikidata (77 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge

Veslemøy Kjendsli (født 26. april 1947 i Oslo) er en norsk journalist og forfatter. Kjendsli jobber som frilansjournalist og kurs- og foredragsholder, i tillegg til at hun underviser i journalistikk og kommunikasjon.

Kjendslis journalistiske karriere startet i NRK hvor hun blant annet jobbet i Østlandssendingen og Brennpunkt. Det var gjennom virket som NRK-journalist at Kjendsli kom på sporet av det som skulle bli tema for hennes bok Skammens barn. Boken, som ble utgitt i 1986, omhandler de såkalte tyskerungene, barn av norske kvinner og tyske menn som fant sammen som følge av den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. For arbeidet med temaet fikk Kjendsli Narvesenprisen.

Kjendsli var også norsk kommentator for NRK fjernsyn i Eurovision Song Contest i 1985. Hun var også den første til å intervjue Bobbysocks etter at Norge vant. Jahn Teigen og Erik Heyerdahl kommenterte finalen i radioen.

Kjendsli var blant annet programleder for TV-aksjonen «Et nytt liv» i 1991. Hun var også manusforfatter for den store historiske NRK-serien Veier til vår tid som ble sendt i 1989. Et av Kjendslis mest omtalte NRK-prosjekter, var programmet om den sterkt hjerneskadde jenta Malin. Kjendsli fulgte henne med fjernsynskameraet i tre år, mens Malin og hennes familie gjennomgikk et behandlingsopplegg etter den såkalte Doman-metoden.

Kjendsli har fått diplom (1997) fra Stiftelsen for kritisk og undersøkende journalistikk SKUP for avsløringen av det østtyske hemmelige politiet, STASIs misbruk av norske krigsbarns identitet for spionasje i Vest-Europa.

Våren 2008 kom Kjendsli med boka Rett på sakIJ-Høgskoleforlaget. Rett på sak er en lærebok i praktisk journalistikk, som er blitt pensum på flere av landets journalistutdanninger. Kjendsli har også bidratt til Mediemøter 1 og Mediemøter 2Aschehoug forlag, som er lærebøker i mediefag for videregående skoler. Kjendsli underviser i kommunikasjon og journalistikk.