Vestlandsutstillingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vestlandsutstillingen er en årlig kunstutstilling for billedkunstnere fra Vestlandet. Utstillingen turnerer vanligvis til ulike steder på Vestlandet. Kunstnere med tilknytning til landsdelen kan søke om deltakelse.

Vestlandsutstillingen har vært en viktig arena for kunstnere i fra vest, helt siden starten i 1922. Utstillingen er et samarbeid mellom Kunstmuseet Kube i Ålesund, Kunsthuset Kabuso i Øystese, Sunnfjord Kunstlag i Førde, Haugesund Billedgalleri og Stavanger Kunstforening. Økonomisk støtte blir gitt fra fylkeskommunene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, samt Norges kulturråd.

I tillegg til Vestlandsutstillingen arrangeres det fire andre årlige landsdelsutstillinger for billedkunst: Østlandsutstillingen, Sørlandsutstillingen, Trøndelagsutstillingen og Nordnorsken. Utstillingene har ulik organisering.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vestlandsutstillingen ble første gang arrangert i 1922. Ifølge Norges kunsthistorie kom initiativet fra Axel Revold og kunsthistorikeren Einar Lexow. I sin bok om Aage Storstein siterer imidlertid forfatteren Åse Ødegård en avisartikkel fra 1975 som hevder at ideen til utstillingen kom fra Stavanger-miljøet: Kunstnere i byen møttes regelmessig i Harry Landås' hybelleilighet, og en gang da diskusjonen dreide seg om Høstutstillingen hadde Olav Ansgar Larsen foreslått å lage en egen «Vestlandsutstilling». Da ideen modnet satte Larsen seg i kontakt med Nils Krantz i Bergen, og utstillingen ble etter hvert en realitet.

I 1926 var malere fra Trøndelag invitert til deltakelse, men dette ble en engangsforeteelse. Fra og med 1928 var utstillingen et årlig arrangement, med deltaking kun fra de fire vestlandsfylkene.

Vestlandsutstillingen 2011[rediger | rediger kilde]

Utgangspunkt for utstillingen i 2011 var en kortfortelling «Rom for sten og hjort», skrevet av Tormod Haugland. Kunstnerisk ledelse var Karolin Tampere og Johanne Nordby Wernø.

Vestlandsutstillingen 2012[rediger | rediger kilde]

Temaet for Vestlandsutstillingen i 2012 er «bevegelse», og utstillingen er kurert av Annemari Skeide.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Knut Berg, red. (1981). Norges kunsthistorie. 6 Mellomkrigstid. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag. ISBN 82-05-12270-9. 
  • Åse Ødegård (1992). Aage Storstein. En billedbygger i norsk kunst. Oslo: BONYTT AS. ISBN 82-7039-030-5. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]