Vlaams Blok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vlaams Blok
LandBelgia
Grunnlagt28. mai 1979
Nedlagt2004
EtterfølgerVlaams Belang
IdeologiFlamsk bevegelse
Politisk posisjonYtre høyre
Nettstedvlaamsblok.be (nl)
Flagg

Vlaams Blok var et høyrepopulistisk politisk parti i Belgia, grunnlagt i 1978. Det ble nedlagt i 2004 etter at Belgias høyesterett hadde avgjort at partiet var rasistisk.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggerne av Vlaams Blok hadde nære forbindelser til pro-fascistiske krefter under annen verdenskrig.[trenger referanse] Partiets mål var uavhengighet for Flandern, og de var imot staten Belgia. Partiet var en ledende kraft i den militante flamske bevegelsen. Det er likevel blitt beskrevet som et euronasjonalistisk parti.

Partiet stod særlig sterkt i Antwerpen-provinsen, hvor det fikk 33 % oppslutning og var største parti i bystyret. Det var det femte største partiet i Belgias parlament, med 11,6 % på landsbasis og 17,9 % av stemmene blant flamske velgere. Det hadde dermed 18 seter i det føderale parlamentet. Ved valget i 2004 ble partiet nest størst i det flamske delstatsparlamentet, med 24,1 % av stemmene og 32 representanter.

Senere samme år ble partiet dømt av Belgias høyesterett for å fremme rasisme.[1] Dette var den direkte årsaken til at partiet ble oppløst, men dets program er likevel i stor grad videreført i Vlaams Belang.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Court rules Vlaams Blok is racist» (engelsk). 9. november 2004. Besøkt 2. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]