Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 12, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alcatraz set fra Pier 39 i San Francisco
Alcatraz set fra Pier 39 i San Francisco

Alcatraz Federal Penitentiary, ofte blot kaldet Alcatraz, var et føderalt fængsel af højeste sikkerhedsklasse på Alcatraz Island, to kilometer ud for kysten ved San Francisco i Californien, USA. Fængslet blev drevet fra 1934 til 1963.

Hovedfængslet blev bygget i årene 1910-1912 som et militærfængsel, men allerede i 1860'erne var der blevet bygget et fortøen. Fortet blev overtaget af det amerikanske justitsministerium i 1933, og øen blev et føderalt fængsel i august 1934, efter at bygningerne var blevet moderniseret for at kunne opfylde kravene til et fængsel med højeste sikkerhed. Ud fra indretningen og placeringen i de kolde farvande og stærke strømme i San Francisco-bugten mente man, at flugt fra fængslet ville være umulig, og at fængslet var USA's sikreste.

Alcatraz blev designet til de mest berygtede fanger fra andre fængsler. De indsatte talt blandt andet Al Capone, Robert Franklin Stroud ("Birdman of Alcatraz"), George "Machine Gun" Kelly, "Bumpy" Johnson, Rafael Cancel Miranda og Mickey Cohen. På øen var der boliger til de ansatte og deres familier. I alt har 36 fanger lavet 14 flugtforsøg i løbet fængslets 29 år; de mest bemærkelsesværdige var det voldelige flugtforsøg i maj 1946, der er kendt som "Slaget ved Alcatraz" og den velsagtens succesfulde flugt fra Alcatraz i juni 1962, som blev forsøgt af Frank Morris, John Anglin og Clarence Anglin, og som betragtes som et af ​​de mest indviklede flugtforsøg, der nogensinde er udtænkt. Stillet over for høje drifts- og vedligeholdelsesomkostninger og et dårligt omdømme blev Alcatraz lukket den 21. marts 1963.

I dag er det tidligere fængsel museum og en af ​​San Franciscos største turistattraktioner, der tiltrækker omkring 1,5 millioner besøgende om året. ► Læs mere