Ytre Oslofjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ytre Oslofjord
Ytre Oslofjord og Verdens Ende på sørspissen av Tjøme. Færder fyr sees i horisonten.
LandNorge
OmrådeØstlandet
Typefjord
UtløpSkagerak
SkillerØstfold og Vestfold
Del avOslofjorden
Kart
Ytre Oslofjord
59°16′00″N 10°36′00″Ø

Ytre Oslofjord er den delen av Oslofjorden som ligger utenfor Indre Oslofjord. Som skille regnes gjerne «Drøbaksterskelen», en fjordterskel som ligger mellom Frogn og Hurumlandet utenfor Drøbak – like sør for Oscarsborg festning. Drammensfjorden regnes i noen sammenhenger med til Ytre Oslofjord, i andre sammenhenger som en egen del av Oslofjorden på samme måte som Indre Oslofjord.

I sør går Oslofjorden over i Skagerrak. Her er grensen mindre presist definert. Oslofjordens Friluftsråd regner Ytre Oslofjord til og med Singlefjorden i sørøst og Larviksfjorden i sørvest, og har alle kommuner fra svenskegrensen til og med Larvik blant sine medlemmer. Denne avgrensningen ville gi en linje fra skjærgården utenfor Stavern i vest til skjærgården sør for Hvaler i øst. I enkelte sammenhenger regnes også Telemarkskysten med Frierfjorden og kommunene Porsgrunn, Bamble og Kragerø med til Ytre Oslofjord. I snevreste forstand er det kun fjordstrekket fra sørkysten av Hurumlandet til Færder som regnes med.

Ytre Oslofjord i bred forstand omfatter en lang rekke mindre fjordområder, som Holmestrandfjorden, Breiangen, Krokstadfjorden, Tønsbergfjorden, Mefjorden, Sandefjordsfjorden, Viksfjorden, Ringdalsfjorden, Iddefjorden og som nevnt Larviksfjorden, Frierfjorden og Singlefjorden. Det ligger en rekke større øyer i fjorden, som Jeløya, Bastøy, Rauer, Hankø, Bolærne, Nøtterøy, Tjøme, Hvasser og Hvaler. Innseilingen til fjorden er markert med de tre fyrene Svenner, Færder og Torbjørnskjær.

Både østsiden og vestsiden av fjorden er tett befolket. Landskapet langs fjorden er preget av skjærgårdkyst, og er et populært område for frilufts-, hytte- og båtliv. I norsk sammenheng er Ytre Oslofjord kjent for et behagelig klima, med forholdsvis milde vintre og varme somre.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]