Zodiac Aerospace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Zodiac Aerospace var et fransk selskap innen luftfartsteknologi, romteknologi og marine lettbåter, som ble stiftet i 1896 av Maurice Mallet og partnere under navnet Mallet, Mélandri et de Pitray. Lettbåtdivisjonen ble skilt ut som eget selskap, Zodiac Nautic, i 2008. Moderselskapet Zodiac Aerospace ble kjøpt opp av Safran i 2017.

Zodiac Aerospace
Org.formSA à directoire (s.a.i.)
BransjeFlyprodusent, activités des sièges sociaux
Etablert1896
Opphørt 2018
Etterfølger(e)Safran Seats
Eier(e)Safran
DatterselskapZodiac Data Systems
Zodiac Aerospace (United States)
Zodiac Aerospace (United Kingdom)
Zodiac Aerospace (Germany)
HovedkontorPlaisir
LandFrankrike
Grunnlegger(e)Maurice Mallet
Antall ansatte 32 567
Nettstedwww.zodiacaerospace.com

Historie[rediger | rediger kilde]

Firmaet ble opprinnelig grunnlagt for å konstruere ballonger. Da flymaskin-industrien oppsto på begynnelsen av 1900-tallet i kjølvannet av Brødrene Wrights demonstrasjon av den første flyvedyktige flymaskinen i 1903, gikk firmaet inn i denne bransjen, men fortsatte også med ballongteknologi frem til utpå 1960-tallet.

I 1906 skiftet firmaet navn til Société française de ballons dirigeables et d’aviation Zodiac. Produktene ble fra da av markedsført under merkenavnet Zodiac. Zodiac ble raskt en viktig leverandør av teknologi og utstyr til både den sivile og militære luftfartsbransjen i Frankrike.

Lettbåter[rediger | rediger kilde]

På 1930-tallet fikk firmaet en kontrakt med Aéronavale (den franske marinens luftstyrker) om å utvikle en lettbåt som var kompakt og lett nok til å transporteres og sjøsettes fra fly, som kunne brukes til å frakte og ilandsette marinesoldater og utstyr. Dermed utviklet de den første oppblåsbare gummibåten.[1]

På 1960-tallet økte interessen for fritidsbåter kraftig i Europa og Nord-Amerika, og medførte en voldsom økning i markedet for joller. Zodiac besluttet da for å lansere gummibåter på det sivile markedet. Dette ble en stor suksess, og på folkemunne ble navnet "Zodiac" etterhvert synonymt med oppblåsbare båter.

Oppdeling og oppkjøp[rediger | rediger kilde]

På 1980-tallet kjøpte firmaet opp mange andre firmaer innen spesialiserte produkter for luftfart og romfart nasjonalt og internasjonalt, og vokste til et konsern. I 2007 ble det besluttet å dele virksomheten i to. Den marine virksomheten ble skilt ut, og omtrent 3/4 av aksjene ble solgt til det amerikanske holdingselskapet Carlyle i 2008. Det nye selskapet fikk navnet Zodiac Nautic. Rundt 1/4 av aksjene ble beholdt av moderselskapet, som skiftet navn til Zodiac Aerospace.

I 2010 forsøkte Safran, Frankrikes største konsern innen luftfartsutstyr, å overta selskapet. Imidlertid ble forsøket avvist av Zodiacs styre. I 2017 gjorde imidlertid Safran et nytt forsøk, som lyktes. Zodiac Aerospace ble dermed inlemmet som et datterselskap, og omdøpt til Safran Aerosystems.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Brand». Zodiac Nautic (engelsk). Besøkt 15. mai 2024.