Aegonychon purpurocaeruleum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aegonychon purpurocaeruleum
Nomenklatur
Aegonychon purpurocaeruleum
(L.) Holub
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenrubladordenen
Familierubladfamilien
UnderfamilieBoraginoideae
TribusLithospermeae
SlektAegonychon
Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Europa, Vest-Asia

Aegonychon purpurocaeruleum er en flerårig, håret urt i rubladfamilien. Den er også kjent under de vitenskapelige navnene Buglossoides purpurocaerulea og Lithospermum purpurocaeruleum.

Den blir 15–60 cm høy og har en tuet vekst med jordstengel. Stenglene er opprette, og bladene er lansettformede til smalt elliptiske, mørkegrønne og spisse. Blomstene er først rødaktig purpur, men blir så sterkt blå. Blomstringstiden er april–juni. Planten vokser i åpen skog, skogkanter og kratt, som regel på kalkrik jord. Den er utbredt i Sør- og Mellom-Europa fra Spania, Sardinia og Sicilia nordover til Storbritannia, Belgia, Tyskland, Polen, Ukraina og sørlige Russland. Den finnes også i Anatolia, Transkaukasia og nordlige Iran.

Aegonychon purpurocaeruleum er en karakteristisk art for artsrike duneikskoger. I slike skoger i Sveits vokser den sammen med blant annet blankburkne, Lonicera etrusca, Mercurialis ovata, fagerfiol, italialønn, kalkgrønnaks, buksbom, lundstarr, vårkornell, laurbærtysbast, vanlig hundetann, ask, buskvikke, einer, gullregn, svarterteknapp, Melittis melissophyllum, mahaleb, snøpære, vintereik, geitved, Ruscus aculeatus, sølvasal, edelrogn, tarmvriasal, skjermkrage og legefirtann.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]