Amerikagulved

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikagulved
Nomenklatur
Cladrastis kentukea
(Dum.Cours.) Rudd
Populærnavn
amerikagulved,
gulved
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenerteblomstordenen
Familieerteblomstfamilien
UnderfamilieFaboideae
TribusSophoreae
SlektCladrastis
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Amerikagulved (Cladrastis kentukea, tidligere Cladrastis lutea) er et løvfellende tre i erteblomstfamilien. Det vokser vilt i sørøstlige USA.

Det blir 10–15 m høyt med en bred, avrundet krone. Barken er glatt og grå. Kjerneveden er gul, og bladverket har en markant, lysegrønn farge. Bladene er 20–38 cm lange og ulikefinnede med 7–11 småblad som sitter spredt langs hovedstilken. Småbladene er helrandede og eggformete til elliptiske. Bladstilkens grønne, oppsvulmede basis dekker flere knopper. Høstfargen er gullgul.

Blomsterstanden er en hengende, 20–40 cm lang topp med hvite, duftende blomster. Trærne blomstrer ikke før de er 8–10 år gamle, og da blomstrer de ofte rikt bare hvert annet eller tredje år. Blomstringstida er sent på våren; i Norge blomstrer arten rundt sankthans. Frukten er en flat, inntil 8 cm lang belg med 4–6 frø. Den blir moden i september–oktober og henger ofte på utover vinteren.

Amerikagulved vokser på godt drenert, kalkholdig jord i elvedaler, skråninger og åsrygger. Den har i motsetning til de fleste andre arter i erteblomstfamilien ikke rotknoller med nitrogenbindende bakterier.

Arten er sjelden i vill tilstand, og utbredelsen er svært spredt. Den er vanligst i Appalachene i Kentucky, Tennessee, Georgia, Nord-Carolina og Virginia, og på Ozarkplatået i Missouri, Arkansas og Oklahoma. Spredte bestander finnes også i Indiana, Illinois, Mississippi og Alabama.

Treslaget blir plantet i hager på grunn av blomstringen og høstfargen. En kultivar med rosa blomster, 'Rosea', blir også dyrket. Arten er lite brukt i Norge, men finnes blant annet i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Unge trær er ikke særlig vinterherdige, men voksne trær kan plantes i herdighetssone 3 eller 4.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]