Amerikansk uttaking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amerikansk uttaking er en betegnelse på en måte for et lag (ofte landslag) å velge ut sportsutøvere til mesterskap eller andre konkurranser. Ved amerikansk uttaking holdes det kvalifiseringskonkurranser der de beste automatisk blir kvalifisert for mesterskapet, mens de som ikke når opp blant det forhåndsbestemte antallet (ofte de tre beste, men det kan variere) ikke får være med i mesterskapet.

Målet med denne formen for kvalifisering er å sikre at de beste på det tidspunktet kvalifiseringen blir holdt, blir tatt ut til mesterskapet. Ulempen ved amerikansk uttaking er imidlertid at tilfeldigheter og dagsform kan spille inn på kvalifiseringsresultatet, slik at generelt svakere utøvere kan kvalifisere seg på bekostning av sterkere utøvere. Det er også en ulempe ved metoden at utøvere som på grunn av skade eller andre årsaker ikke kan stille opp i kvalifiseringskonkurransen, ikke har mulighet til å kvalifisere seg til mesterskapet, selv om de skulle være skadefrie og i form ved selve mesterskapet. Dessuten kan kvalifiseringskonkurransen komme i konflikt med ønsket om å prestere best mulig i selve mesterskapet, idet man må legge inn en formtopp (ved å slippe opp på treningen) der man ellers kunne trent.

I praksis blir ulempene ved amerikansk uttaking iblant løst ved at utøvere med stort potensial som er skadet under kvalifiseringen, blir tatt ut i tillegg til de som gjør det best i kvalifiseringen. Dette kan også gjøres i tilfeller der antatt sterkere utøvere mislykkes i kvalifiseringen. Men ved streng praktisering av amerikansk uttaking blir det ikke gjort slike unntak.

Amerikansk uttaking er vanlig i USA (derav navnet) ved uttaking til internasjonale mesterskap, blant annet i friidrett. Men metoden praktiseres også i andre land og annen sport.