Arild Stubhaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arild Stubhaug
Foto: Olav Ulltveit-Moe
Født25. mai 1948[1]Rediger på Wikidata (75 år)
Naustdal
BeskjeftigelseMatematiker, lyriker, matematikkhistoriker, skribent, biograf Rediger på Wikidata
EktefelleKari Bøge (1979–)[2]
NasjonalitetNorge[3]
Utmerkelser

Arild Stubhaug (født 25. mai 1948 i Naustdal i Sunnfjord) er en norsk forfatter og dikter, særlig kjent for sine biografier over fremtredende matematikere. Han har skrevet biografier Niels Henrik Abel, Sophus Lie, Gösta Mittag-Leffler, Jacob Aall, Conrad Nicolai Schwach og Stein Rokkan.[4] Han har også utgitt diktsamlinger.

Bakgrunn og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Stubhaug vokste opp på Fitjar. Han er cand.mag. fra Universitetet i Bergen med fagene matematikk, litteraturvitenskap og religionshistorie.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Han debuterte som forfatter i 1970 med diktsamlingen Utkantane. I 1996 utgav Stubhaug biografien Et foranskutt lyn om Niels Henrik Abel. Den ble tildelt Brageprisen og er oversatt til flere språk som engelsk, tysk, fransk, japansk og kinesisk. I 2000 ble han tildelt Arthur Holmeslands pris for sakprosa, for boken Det var mine tankers djervhet. Matematikeren Sophus Lie.. Da han i 2004 ble utnevnt til statsstipendiat fra 2005 ble det begrunnet med, blant annet, at han hadde bidratt til å gi norsk matematikk og naturvitenskap et løft, nasjonalt og internasjonalt.

Han er gift med forfatteren Kari Bøge.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Med sin bakgrunn som både lyriker og matematiker har Stubhaug evnet å samle og fremstille et vanskelig materiale på en presis og oversiktlig måte. Han har i klare riss plassert de to norske 1800-tallsforskerne i en interessant samtid og et lite belyst miljø, og han kombinerer beskrivelsen med et tidsbilde som gjør lesningen spesielt engasjerende. Stubhaug imponerer særlig med sin evne til å begrense omfanget av de matematiske detaljene, samtidig som han allikevel klarer å gi et bilde av hva de to hovedpersonenes innsats kom til å bety i internasjonal forskning og i vitenskapshistorien, og hvilket inntrykk de gjorde i den eksklusive fagkretsen.

Norsk Språkråd, ved prisutdeling [7]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ forskning.no Arkivert 2016-03-05, hos Wayback Machine. Artikler av Stubhaug på forskning.no
  5. ^ «Aschehoug setter pris på forfatterne». www.aftenbladet.no. Stavanger Aftenblad. 23. januar 2001. Besøkt 7. mai 2024. «Arthur Holmeslands pris for sakprosa ble tildelt Arild Stubhaug for «Dat var mine tankers djervhet. Matematikeren Sophus Lie».» 
  6. ^ uio.no Æresdoktorer Universiteter i Oslo i perioden 2000-2008
  7. ^ sprakrad.no Arkivert 10. oktober 2007 hos Wayback Machine.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Thure Erik Lund
delt med Gunnhild Øyehaug
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Øyvind Rimbereid

Neste mottaker:
Knut Ødegård
delt med Beate Grimsrud