Barksmalbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barksmalbiller
Rhizophagus depressus
Nomenklatur
Rhizophaginae
Populærnavn
barksmalbiller[1], barkglansbiller
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: ca. 50, 13 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, de fleste under bark eller i kompost
Utbredelse: holarktisk
Inndelt i

Barksmalbiller (Rhizophaginae) er en gruppe av smalbiller som før gjerne ble regnet som en familie for seg selv. De fleste av disse billene er trolig rovdyr som lever av små insekter, og noen blir regnet som nyttige naturlige fiender av barkbiller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Smalbillene er små til middelsstore (1,5–6 mm), avlange og smale biller, oftest noe flate. Kroppen er temmelig jevnbred. På farge er de som oftest brunlige, noe blanke og kraftig punkterte. Oversiden er mer eller mindre dekket av tydelige punktgroper, men med få eller ingen hår. Hodet er stort og bredt, med små, runde fasettøyne. Antennene er 10-leddete, og ender i en 1–2-leddet kølle. Brystskjoldet (pronotum) er vanligvis lengre enn bredt, omtrent så bredt som hodet. Dekkvingene er avlange, smale og tvert avbrutt bakerst, slik at de ikke dekker det bakerste bakkroppsleddet. De har tydelige rekker av punktgroper. Beina er ganske korte og kraftige, føttene 4- eller 5-leddete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste billene i denne familien er trolig rovdyr som lever av andre små insekter. Artene i finner man gjerne under løs bark på døde trær. Flere arter, særlig Rhizophagus grandis, er kjent som naturlige fiender av barkbiller, og de er aktuelle kandidater for biologisk bekjemping av disse. Den avlange, smale kroppsformen gjør at billene kan ta seg frem gjennom bakrbillenes ganger. Billene blir tiltrukket av barkbillenes feromoner. Andre barksmalbiller lever trolig av sopp. Rhizophagus parallelocollis blir ofte funnet på kirkegårder. Man vet ikke med sikkerhet hva den lever av der, det har blitt foreslått sopper som vokser på treverket i de nedgravde likkistene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er hovedsaklig holarktisk, neon få arter går lenger sør i Asia.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Rhizophagus dispar, den vanligste arten i Norge
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. oktober 2020. Besøkt 15. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae. (liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Rhizophagus : [1]