Bia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bia
Bia actorion actorion
Nomenklatur
Bia
Hübner, 1819
Hører til
Brassolini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 2
Habitat: i skog
Utbredelse: Neotropiske region (Sør- og Mellom-Amerika)
Inndelt i

Bia er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen glesommerfugler (Brassolini) som trolig bør føres til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De finnes bare i Sør- og Mellom-Amerika. I motsetning til de fleste dagsommerfugler holder de seg helst inne i den mørke regnskogen og kommer sjelden ut i lyset. Uglesommerfuglene ble tidligere ofte regnet som en familie for seg, Brassolidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, bredvingede, brune sommerfugler. Vingenes overside har svartbrun grunnfarge, og bakvingen er trukket ut til en kort stjert. Vingen har oransje og blå felter. Bakvingen er fint mønstret (vatret) i brunt, svart og hvitt, uten øyeflekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Uglesommerfuglene unngår solskinn, dels ved å holde seg inne i den tette skogen og dels ved å fly på ettermiddags- og kveldstid da det gjerne er overskyet og skumt. Larvene lever på palmer. De voksne sommerfuglene er forholdsvis vanlige i regnskoger mellom 100 og 800 meters høyde innen utbredelsesområdet, hvor de holder seg inne i skyggen nær skogbunnen. De spiser trolig råtnende frukt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er bare kjent fra de øvre delene av Amazonas-bekkenet i Brasil, Bolivia, Ecuador og Peru.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slekten har vært vanskelig å plassere systematisk. Nyere, molekylære teknikker har vist at den etter alt å dømme danner en primitiv gruppe innen Brassolini.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]