Chrysolepis chrysophylla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chrysolepis chrysophylla
Nomenklatur
Chrysolepis chrysophylla
(Douglas ex Hook.) Hjelmq.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenFagales
Familiebøkefamilien
SlektChrysolepis
Økologi
Habitat: skog, chaparral
Utbredelse:

Chrysolepis chrysophylla er et eviggrønt tre eller busk i bøkefamilien som er utbredt i vestlige USA. Den ble tidligere kalt Castanopsis chrysophylla. Barken er tykk og ru, og kvistene er dekket med stjernehår. Frukten består av en gul cupola med mange torner, som inneholder én–tre nøtter. Det er to varieteter av arten:

  • var. chrysophylla. Et tre som blir 30, eller av og til 45 m høyt. Bladene er flate. Vokser i redwoodskog, blandet eviggrønn skog og barskog i en høyde på 0–2000 moh. Utbredt langs kysten i California, Oregon og Washington, men også i El Dorado County i nordlige Sierra Nevada.
  • var. minor. En to–fem, mer sjeldent ti meter høy busk. Bladene er brettet oppover fra midtnerven. Vokser på steder med stein og grus, barskog og chaparral i en høyde på 300–1800 moh. Utbredt i California og Oregon.

Denne arten vokser sjelden i rene bestander, men inngår i mange typer skog og chaparral. I Kaskadefjellene finnes den sammen med douglasgran, røkelsestre, sukkerfuru, vestlig hvitfuru, vestamerikansk hemlokk, koloradoedelgran, gullfuru, madrona, Cornus nuttallii og praktedelgran. Lenger sør kommer blant annet Notholithocarpus densiflorus, lawsonsypress, Quercus kelloggii, Quercus chrysolepis og redwood inn. I undervegetasjonen finnes blant annet Rhododendron macrophyllum, klaseberglyng, Cornus nuttallii, snøbær, asalspirea, Toxicodendron diversilobum, nebbhassel, Arctostaphylos, bittergrønn, linnea og einstape.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]