Hopp til innhold

Craig McCaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Craig McCaw
Født11. aug. 1949Rediger på Wikidata (74 år)
Centralia
BeskjeftigelseGründer Rediger på Wikidata
Utdannet vedStanford University
Lakeside School
EktefelleSusan McCaw (19982019)[1][2]
Wendy McCaw (19761997)[2]
BarnJulia McCaw
Chase McCaw
Reid McCaw
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA

Craig McCaw (født 11. august 1949 i Centralia i Washington) er en amerikansk forretningsmann og gründer som har hatt stor suksess som pionér i mobiltelefon-industrien. Han er grunnlegger av McCaw Cellular (som senere ble en del av AT&T Mobility) og Clearwire Corporation.

Karriere[rediger | rediger kilde]

McCaw begynte å bygge opp sitt eget kabel-selskap, samtidig som han gikk det siste året ved Stanford University. På 1980-tallet var McCaw Cablevision den 20. største kabel-operatøren i USA. I 1994 solgte McCaw hele McCaw Cellular til AT&T Corporation for 11.5 milliarder dollar. Dette selskapet ble senere omdøpt AT&T Wireless, og ble solgt til Cingular i 2004. Etter salget av McCaw Cellular, investerte McCaw i mobil-operatøren Nextel. Fire år etter at McCaw hadde investert i Nextel, hadde denne bedriften vokst til å ha 3,6 millioner kunder. I 1999 var McCaw med på å grunnlegge Nextel Partners Inc. som i 2006 ble kjøpt opp av Sprint Nextel Inc. for 6,5 milliarder dollar. Senere samme år grunnla McCaw Nextlink Communications, som skulle levere bredbånd og Internett-tjenester. I 2000 ble dette selskapet fusjonert med Concentric Network, og det ble omdøpt til XO Communications. I august 2004 startet McCaw Clearwire Corporation, en leverandør av trådløst bredbånd.

Filantropi[rediger | rediger kilde]

McCaw var en av grunnleggerne av «Free Willy-Keiko Foundation» (sammen med Warner Brothers Studios) i november 1994, og han donerte to millioner dollar til denne stiftelsen. Denne organisasjonen ble grunnlagt for å slippe spekkhoggeren Keiko ut i naturen igjen. Craig McCaw sitter også som president for Craig og Susan McCaw Foundation, som støtter flere forskjellige pedagogiske og miljømessige utviklingsprosjekter.

Familieliv[rediger | rediger kilde]

McCaw er gift med Susan Rasinski McCaw, USAs tidligere ambassadør til Østerrike, og de har tre barn sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.dirt.com, besøkt 11. november 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b archive.seattletimes.com, besøkt 11. november 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]