Dendur-tempelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dendur-tempelet
Tempelinstallasjonen i The Met.
Tempelinstallasjonen i The Met
Tempelplan, longitudinalseksjon, og sidedør, 1878
Maleri som viser tempelets opprinnelige plass (lvenstre) og pylon (høyre), 1874
Pylon
Augustus ofrer til Isis

Isistempelet i Dendur er et nubisk tempel bygget i romertiden og nå anbragt i Metropolitan Museum of Art i New York City.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

På oppdrag fra den romerske keiser Augustus ble tempelet oppført rundt år 15 f.Kr. i sandstein. Det måler tjuefem meter fra døren til bunnen, og åtte meter i høyden. Veggene er dekorert med basrelieffer hvorfra fargespor er bevart.

Den er først viet til gudinnen Isis og til gudene Harpokrates og Osiris.[1] Men i år 577 ble det omgjort til koptisk kristen kirke.

Under president Gamal Abdel Nasser tok Egypt i 1954 fatt på byggingen av Aswandemningen. Vannet i innsjøen som vokster frem på den måten ville da oppsluke den øvre Nil-dalen fra Aswan til Dal-katarakten i Sudan. Denne regionen, kjent siden antikken under navnet Nubia, skjuler viktige arkeologiske skatter, blant disse mange gamle templer. I 1959 ba de egyptiske og sudanesiske myndighetene også UNESCO om hjelp for å redde disse stedene.

En omfattende internasjonal kampanje for bevaring av monumentene i Nubia ble med dette igangsatt. Mange steder ble de demontert for å bli gjenoppbygd andre steder. Blant disse var Dendur-tempelet, som ble tatt ned i 1962.

USA deltok tungt i den enorme internasjonale kampanje for å beskytte monumentene i Nubia. Som takk for dette tilbød Egypt i 1965 at de kunne få ta hånd om Dendur-tempelet. På samme måte mottok Nederland tempelet i Tafa, Spania fikk tempelet i Debod, og Italia tempelet i Ellesiya.

Templet har dermed siden 1978 vært utstilt i et stort rom i Metropolitan Museum of Art i New York City.

Siden 1978 har flere forespørsler om tilbakeføring fra de egyptiske arkeologiske myndigheter blitt stilt til amerikanske myndigheter, men uten offisiell tilslutning fra den egyptiske statsmakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aldred, Cyril (1978). «The Temple of Dendur». The Metropolitan Museum of Art Bulletin. 36 (1): 6, 15, 30, 46, 48, 50, 57, 61. JSTOR 3269059 – via JSTOR.