Det gylne kompasset (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det gylne kompasset
orig. The Golden Compass
Generell informasjon
UtgivelsesårStorbritannias flagg 5. desember 2007
Norges flagg 5. desember 2007
USAs flagg 7. desember 2007
Australias flagg 26. desember 2007
Prod.landUSAs flagg USA
Storbritannias flagg Storbritannia
Lengde113 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiChris Weitz
ManusforfatterPhilip Pullman (roman)
Chris Weitz
MusikkAlexandre Desplat
KlippAnne V. Coates
Foran kamera
MedvirkendeDakota Blue Richards
Nicole Kidman
Daniel Craig
Ian McKellen
Ian McShane
Sam Elliott
Eva Green
Annen informasjon
Totalomsetning$141 millioner
Prod.selskapNew Line Cinema
Eksterne lenker

Det gylne kompasset (org. The Golden Compass) er en film basert på romanen Det gylne kompasset, den første romanen i Philip Pullmans trilogi Den mørke materien. Filmen hadde premiere 5. desember 2007. Prosjektet ble gjort kjent i februar 2002 og laget som en oppfølger til forskjellige versjoner av andre fantasi-verk. Filmen hadde et budsjett på 180 millioner dollar og er dermed en av New Line Cinemas største satsinger.

Handling[rediger | rediger kilde]

En mektig kirke kalt Magisterium kontrollerer befolkningens tro og lære. I denne verden eksisterer menneskets indre ånd delvis utenfor kroppen deres, og kan manifestere seg som et dyr som kalles for dæmon. En dæmon klarer å kommunisere med personen den tilhører, og må alltid være i fysisk nærhet til denne personen. Men hekser har imidlertid ha en dæmon som ligner på fugl, og som klarer å reise langt fra kroppen. Filmen handler om Lyra, en foreldreløs jente som bor i en fantastisk verden med flere univers.

Lyra Belacqua, hvis dæmon kalles for Pantalaimon eller "Pan" blir oppdratt ved Jordan College i Oxford. Hennes onkel, Lord Asriel, en kjent forsker, har lenge vært fraværende på jakt etter en kosmisk partikkel som Magisterium forbyr å bli nevnt. Når Asriel endelig vender tilbake til Oxford, redder Lyra livet hans etter å ha sett en besøkende Magisterium-agent ta en uidentifisert gift i Asriels vin. Asriel holder senere en presentasjon for en rekke andre forskere angående oppdagelsen hans om støv som eksisterer på Nordpolen. Asriel mottar et stipend for å reise på en annen ekspedisjon. Hvis hans teori kan bevises, kan dette undergrave magisteriets omfattende kontroll.

Lyra møter den velstående fru Coulter, en "venn" av kollegiet. Hun inviterer Lyra til å bli hos henne i et futuristisk London. Før Lyra reiser sin vei mottar hun onkelenes aletiometer, en kompass-lignende gjenstand som kan avsløre sannheten. Men få individer kan tyde kompassets symboler. Magisterium har beslaglagt eller ødelagt alle andre aletiometre, og Lyra blir advart om å holde sitt kompass strengt hemmelig. Lyra merker at aletiometeret kontinuerlig peker på et symbol på en kvinne, et lyn og et spedbarn, selv om hun ikke er i stand til å forstå denne betydningen. Men snart endres fru Coulters hyggelige væremåte, og viser at hun står under magisteriet og dets makt. Når Lyra tilfeldig nevner støvet som onkelen hennes leter etter, advarer fru Coulter henne strengt om å aldri nevne støvet dette igjen.

En gruppe kidnappere kalt "Gobblers" har fanget fattige og foreldreløse barn, inkludert Lyras venn Roger, en tjenestegutt i Oxford, og Billy Costa. Lyra oppdager senere at fru Coulter er leder for General Oblation Board, og tilhører "Gobblers" og når fru Coulters dæmon forsøker å stjele aletiometeret deres, flykter Lyra og Pan sin vei. Gobblers følger etter henne, men hun blir reddet av Ma Costa - Billys mor. Lyra slår seg sammen med noen som forsøker å lete etter de kidnappede barna. Men etter å ha konsultert Magisterium-agent Fra Pavel, sender fru Coulter to mekaniske spioner etter Lyra. I mellomtiden har Lord Asriel nådd Svalbard, isbjørnens rike. Men han blir snart tatt til fange av noen som var ansatt av fru Coulter.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Før filmen hadde premiere ble den kritisert fra sekulære organisasjoner og fans av Den mørke materien for å bagatelisere de religiøse elementene fra romanene, samtidig som noen religiøse organisasjoner kritiserte den for å inneholde antikatolske og ateistiske ting.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]