Diskusjon:Böhmen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bøhmen og Böhmen[rediger kilde]

Det er ingen forskjell på Bøhmen og Böhmen, annet enn at "ø" er den moderne norske bokstaven, og "ö" er den tyske/svenske. I norsk litterær tradisjon er begge deler brukt, alt ettersom hva slags bokstaver man hadde til rådighet (skrivemaskiner hadde tidligere bare "ö"). "Ø" er mer brukervennlig for norske lesere, og også lettere å skrive på moderne datamaskiner enn "ö". Av det som finnes på norsk på nettet ser Bøhmen med norsk "ø" ut til å være vanligst [1]. Språkrådets liste oppgir også "bøhmisk", "bøhmer" osv. som riktige former, så den er heller inkonsekvent. Jeg kan derfor ikke se noen logisk grunn til å bruke tysk-svensk "ö" istedenfor norsk "ø" i artikkelnavnet. Wolfram 6. apr 2005 kl.16:36 (UTC)

Jeg har sans for argumentet ditt. Men Språkrådet tilrår faktisk Böhmen: [2] Mahlum 17. jun 2006 kl.20:00 (UTC)

Hørt om Čechy? En stat som var den første til å ta opp kampen for religionsfrihet i Europa.[rediger kilde]

Språkrådet godtar navnet Čechy fordi České království var det offisielle navnet på Det tsjekkiske kongedømmet.
Den tsjekkiske adelen valgte sine egne konger og vedtok egne lover - Zemské desky.
(Ett av landene i Europa med den lengstvarende territorielle integriteten (år 1085).)
Etterfølgeren til The Great Moravian Empire (Velká Morava).
Tsjekkerne var Europas første protestanter og Čechy den første protestantiske staten (husitterkrigene på 1420-tallet)

Det hellige romerske rike, det var det offisielle navnet, var ikke en samlet stat da den tsjekkiske kong Karel I ble kronet til keiser i 1355. De selvstendige konge-, fyrste- og hertugdømmene anerkjente keiseren bare som en symbolsk overhøyhet til keisertittelen ble avviklet i 1806. Ref. Norges historie bind IV, side 17, Cappelens forlag, 1991.

De første tyskerne kom til det tsjekkiske kongeriket som fremmedarbeidere, invitert av kong Přemysl Otakar II (grunleggeren av byen Královec, senere Königsberg, i dag Kaliningrad.), men de lærte seg aldri tsjekkisk og ble kalt - de stumme (som ble til tyskere på tsjekkisk)
De ble ikke invitert for å danne en separat stat eller slutte seg til Tyskland - det var forresten umulig, Tyskland ble en stat først i 1871.
Senere kom mange immigranter som lykkejegere til sølvruchet i Kutná Hora. Og i det 16 århundre til Jáchymov der tolaren, som ga navn til thaler, daler og dollar, ble myntet ut.

I 1526 ble den østerrikske hertug Ferdinand valgt til tsjekkisk konge (da tyrkerne nærmet seg Wien). Året etter sluttet Det ungarske kongeriket seg til personalunionen.
Med samme rett ble Karl I avsatt i 1918 da Det habsburgske keiserriket ble brutt opp i sine oprinnelige deler.
Basisen i Det habsburgske keiserriket var De tsjekkiske og ungarske kronlandene samt Steirmark, Kärnten, Tirol etc. som ble løsrevet fra Bayern i 1156 og utgjorde Det østerrikske hertugdømmet.

I 1618 avsatte tsjekkerne monarken. Det ble starten på tredveårskrigen.
Den tsjekkiske protestantiske adelen ble henrettet eller tvunget i landflyktighet av habsburgerne og 3/4 av all eiendom i det tsjekkiske kongedømmet ble konfiskert og overtatt av nye tyske immigranter.
Den gjenværende katolske adelen og den vanlige borger ble brutalt fortysket. I 1627 mistet tsjekkerne sin selvstendighet og det tyske språket ble likestilt med tsjekkisk.
Joseph II, fjernet senere det tsjekkiske språket fra offentlig administrasjon og høyere utdanning, og de tsjekkiske jødene ble tvunget til å ta tyske etternavn.

Feltherren som habsburgerne kan takke for at de fremdeles satt ved makten etter tredveårskrigen var ironisk nok en tsjekkisk adelsmann ved navn Valdštejna (Wallenstein).
Da han kom i opposisjon til keiseren, ble han også skutt.

Som takk for hjelpen i kampen mot tyrkerne var det habsburgerne som nesten ble skyld i tsjekkernes undergang som nasjon.

Habsburgerne ble kronet til konge over de tsjekkiske kronlandene, for det var gjennom den tsjekkiske kongekronen at de østerrikske hertugene ble keisere.
Statsretten til de tsjekkiske kronlandene ble igjen bekreftet i 1870 under statsminister Potockis regjering, og landet deltok i De Olympiske Leker, første gang under Sommer Olympiaden i 1900.

Det var den rettslige kontinuiteten som tvang den habsburgske keiserfamilien til å godta president Wilsons erklæring om tsjekkoslovakenes uavhengighet.
Godkjennelsen ble undertegnet av utenriksminister Andrássy, den 18 oktober 1918.
Han var utenriksminister i Die im Reichsrat vertretenen Königreiche und Länder, det var det offisielle navnet, på folkemunnet kalt Østerrike.

Dr. Eduard Beneš (Tsjekkoslovakias utenriksminister, landet deltok som selvstendig stat) satt ved seierherrenes side ved fredskonferansen i Versailles og Saint-Germain. Ved fredskonferansen i Versailles i juni 1919 ble det satt fram et forslag om å overføre tsjekkiske landområder, hvor flertallet av befolkningen var tysktalende (den sudettyske minoriteten), til det slagne Tyskland.
Forslaget ble straks avvist av de allierte som umulig siden områdene aldri hadde tilhørt Tyskland.
Ett prinsipp i president Wilsons 14 punkter gjaldt nasjonenes selvbestemmelsesrett.
En minoritet er ikke en nasjon og de fleste land i Europa har minoriteter.
De lærde herrer ved fredskonferansen i Saint-Germain i september 1919 belønnet ikke tre hundre års økonomisk utbytting med tsjekkiske landavståelser til det slagne østerrikske hertugdømmet, tvert imot ble det foretatt to grensejusteringer ved Feldsberg og Gmünd til tsjekkernes fordel.

Det tsjekkiske kongedømmet var til før Det østerrikske hertugdømmet og har aldri tilhørt Tyskland. Hvis artikkelskribenten vil benekte at det fra det 9. århundre og fram til 1627 eksisterte et selvstendig tsjekkisk kongedømme i Europas hjerte,
så begår han en historieforfalskning av samme klasse som å hevde at jødeutryddelsene aldri fant sted.

Jan Peter Pospisil (diskusjon) 25. august 2013 kl. 18:06 (CEST)

Nå tar du vel noe hardt i, men om du mener det er faktiske feil i saken, bør du rette dem opp, dog ikke i noen polemisk tone!

PS: Ikke glem referansene! Asav (diskusjon) 29. aug. 2014 kl. 17:04 (CEST)[svar]


Så vennligst vis meg hvor jeg tar for hardt i.

Om det er faktiske feil i artikkelen?

Hvis "Asav" vil benekte at det i århundrer eksisterte et selvstandig tsjekkisk kongedømme i Europas hjerte, så begår han en historieforfalskning av samme klasse som å hevde at jødeutryddelsene aldri fant sted.

Ref. * Det tsjekkiske kongedømmes uavhengighet, år 1212

The Czechs had their own Powerful Kingdom. (Pistol, fra tsjekkisk pistala.)

Ref. Encyclopedia Americana, 1988.

(Det tsjekkiske ordet er veldokumentert tilbake til Husitterkrigene på 1420-tallet,
da Cechy var den første staten til å ta opp kampen for religionsfrihet i Europa.

Ref. en.wikipedia,org Det blir en sirkelhenvisning, men likevel, eller en ordbok.


I 1250 døde Fredrik 2., og det betydde slutten på Det hellige romerske rike. Isteden vokste det fram en rekke selvstendige fyrste og hertugdømmer som f. eks. hertugdømmet Mecklenburg, hertugdømmet Pommern, grevskapet Holstein osv. som bare anerkjente keiserens symbolske overhøyhet.

Ref. Norges historie bind IV, side 17, Cappelens forlag, 1991.

Da den tsjekkiske kongen, Karel I, lot seg krone til keiser som Karl IV i Roma av et pavelig legat, var det ikke stort mer enn en gestus, fremlkalt av den respekt for pavedømmet som han var oppdratt til.
Han betraktet keisertittelen som en ren anakronisme (keiseren uten keiserdømme, den keiserlige tittelen representerte bare en symbolsk makt over all kristendom, men hadde ingen politisk betydning).

Ref. Grimberg, Menneskenes liv og historie bind 10, side 82, Cappelens forlag 1974.

Kong Vaclav IV, sønn av kong Karel I, fant det ikke bryet verd å bli kronet til keiser.
Man kan godt snakke om Det hellige romerske riket, eller etter 1516 da området ble forminsket til Det hellige tysk-romerske riket (selv om prefikset "tysk" aldri ble brukt formelt), som et geografisk område, men husk at det verken var hellig, romersk eller ett rike.

Den tyske kansler Otto von Bismarck, skaperen av Det tyske riket, uttalte etter seieren over Østerrike i 1866: "Den som er herre i Bohemia, er herre i Europa.
Europa må derfor ikke gå med på at det hersker noen annen nasjon der enn den tsjekkiske, for denne nasjonen tåler ikke fremmed overherredømme."

* Ref. For frihetens skyld, Eduard Benes, Bergendahls forlag, Oslo, 1948, s.231

Artikkelen mangler henvisninger eller lenker til uavhengige pålitelige kilder.
Henvisninger eller lenker er spesielt viktige i biografier og i omtale av folk og nasjoner.
Leseren skal kunne kontrollere artikkelens innhold.
Wikipedia er ikke ment å være et sted for privatpersoners meninger eller oppfatning av en sak.

Det er vanskelig å finne ett sant ord i artikkelen, så den er ikke verdt å rette opp.

Referanser:

Jan Peter Pospisil (diskusjon) 29. aug. 2014 kl. 17:31 (CEST)[svar]

Det ser ut som at flere IPer har vært her, og denne diskusjonssiden har blitt er rot.-- Telaneo (Diskusjonside) 28. jun. 2015 kl. 23:18 (CEST)[svar]
Saken gjelder Čechy (Bøhmen), ikke antall IPer. Har du noe å bidra med til saken, så er du hjertelig velkommen.--Jan Peter Pospisil (diskusjon) 1. jul. 2015 kl. 18:01 (CEST)[svar]
Jeg bare påpeker at diskusjonen over er et uleselig rot, som ikke hjelper spesielt mye.-- Telaneo (Diskusjonside) 1. jul. 2015 kl. 18:17 (CEST)[svar]
Er det noe du ikke forstår, så bare spør.--Jan Peter Pospisil (diskusjon) 1. jul. 2015 kl. 18:33 (CEST)[svar]

Jeg anbefaler å formatere innleggene slik at det er lett å se hva som er separate innlegg. Man bør heller ikke redigere i gamle innlegg, skriv heller et nytt innlegg med innrykk. Dersom det er feil eller mangler i artikkelen om Böhmen/Cechy er det veldig bra om dere gjør nøyaktige endringer med nøyaktige referanser i selve artikkelen. Opplysninger med referanser bør ikke fjernes eller endres uten videre, sjekk i stedet om opplysninger fra kilden er riktig gjengitt og tagg evt opplysningen som omstridt. Mvh Erik d.y. 8. okt. 2016 kl. 11:18 (CEST)[svar]

Historiske kjensgjerninger er meget sjeldent omstridt fordi bevisene er så overveldende. Likevel er det noen som sår tvil om alt, til og med om Holocaust.--Posp68 (diskusjon) 20. mai 2018 kl. 10:28 (CEST)[svar]

Orden i diskusjonstråden[rediger kilde]

Diskusjonen ovenfor har blitt veldig uoversiktlig og det ble nylig gjort endringer i gamle innlegg. Det er ikke OK å gjøre endringer i gamle innlegg (bortsett fra formattering). For gjøre dette konstruktivt foreslår jeg at vi begynner forfra nedenfor her med følgende kjøreregler:

  • ta opp ett poeng om gangen, gjerne med en lite overskrift
  • hvert poeng må adressere en konkret feil eller mangel i artikkelens tekst
  • det skal ikke være en generell diskusjon men omhandle forbedring av artikkelen
  • forslag til forbedringer av artikkelen må
    • være konkrete gjerne i form av et utkast her på diskusjonssiden
    • bygge på pålitelige kilder (så sant det ikke dreier seg om språklig fremstilling og formattering av teksten)

--Vennlig hilsen Erik d.y. 25. mai 2017 kl. 15:00 (CEST)[svar]

Hvilke pålitelige kilder bygger nåværende artikkel på?

  • Poche, Emanuel: Böhmen und Mähren, München/Berlin 1986 (Kunstdenkmäler in der Tschechoslowakei, hg. v. Reinhardt Hootz)
  • Fehr, Götz: Fernkurs in Böhmisch ISBN 3-458-33033-X

Latterlig. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.214.100.95 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Vennligst, ikke rediger i gamle innlegg[rediger kilde]

Tilføyelser og kommentarer skrives som nye innlegg, helst med innrykk. Jeg tilbakestilte endring i gammelt i innlegg. --Vennlig hilsen Erik d.y. 7. jul. 2017 kl. 11:20 (CEST)[svar]

"Hørt om Čechy" er mer enn et vanlig innlegg. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.214.96.244 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Synn at du ikke ser det.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.214.100.36 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg vil bare minne om at det ikke er anledning til å redigere i andres innlegg. Jeg vil anbefale brukere bare med IP-adresse å registrere seg med brukernavn slik at det er lettere å se hvem som sier hva. --Vennlig hilsen Erik d.y. 3. sep. 2017 kl. 13:21 (CEST)[svar]


Hva menes med tysk-romersk hovedstad?[rediger kilde]

"I 1609 ble den tysk-romerske keiser Rudolf II, som hadde gjort Praha til tysk-romersk hovedstad på denne tiden, og som selv var katolikk, beveget av adelen i Böhmen til publisere Maiestas Rudolphina som bekreftet den eldre Confessio Bohemica (tsjekkisk: Česká konfese) av 1675."

Hva menes med tysk-romersk hovedstad? Det tysk romerske riket hadde ingen hovedstad. De selvstendige konge-, fyrste- og hertugdømmene anerkjente keiseren bare som en symbolsk overhøyhet til keisertittelen ble avviklet i 1806. Ref. Norges historie bind IV, side 17, Cappelens forlag, 1991. Da Ferdinand I ble valgt til kongen over det tsjekkiske kongedømmet i 1525, var det på vilkår av å respektere den husitiske protestantiske tros-friheten. Den lovnaden, sammen med en rekke andre, ble vanæret.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 171.23.6.111 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Du har helt rett. Artikkelen er uetterettelig. Posp68 (diskusjon) 28. feb. 2020 kl. 23:43 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Böhmen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jan. 2021 kl. 20:12 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Böhmen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jun. 2022 kl. 12:56 (CEST)[svar]

Logikken i "Språk i kongedømmet"[rediger kilde]

I artikkelen står følgende: "I 1615 ble det forsøkt å få erklært tsjekkisk som det eneste offisielle språket i kongedømmet." to linjer nedenfor står det: "I 1627 ble tsjekkisk og tysk offisielle språk i kongeriket Bøhmen" Ser ikke artikkel-skribenten selvmotsigelsen? Til orientering, tsjekkisk var det eneste offisielle språket i det tsjekkiske kongedømmet Cechy (Bohemia på latinsk) før trettiårskrigen. Videre står det å lese: "på 1700-tallet ble tysk dominerende i Bøhmen og Mähren, særlig blant de øverste samfunnskalssene." Til orientering, på 1700-tallet fjernet Habsburgerne det tsjekkiske språket fra offentlig administrasjon og høyere utdanning i de tsjekkiske kronlandene og tvang tsjekkerne til å uttrykke seg på tysk. Og slik kan vi fortsette. Kan vedkommende som har skrevet sitatene stå fram og kommentere istedenfor å gjemme seg bort? Ser ikke norsk Wikipedia at artikkelen står under enhver kritikk? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 171.23.6.193 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

I Norsk Wikipedia er artikkel-skribentene for feige til å forsvare skribleriene sine.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.61.213 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Böhmen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. apr. 2023 kl. 04:39 (CEST)[svar]