Diskusjon:Derivasjon

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvis noen kan skrive om partiellderivasjon er jeg sikker på at mange blir glade. Fin side forresten - litt lite pedagogisk bare.

Jeg synes ærlig talt at definisjonen er i slekt med: «en sirkel er å gå rundt». (;--§D) Bjørn som tegner 22. mar 2010 kl. 22:03 (CET)

Redigeringskommentar januar-2021[rediger kilde]

Jeg har gjort ganske store endringer på artikkelen, så det kan trenge noen kommentarer.

1) Artikkelen fortjente norskspråklige figurer, så en rekke figurer er byttet ut.

2) Wikipedia skal være en encyklopedi og ikke en lærebok, så jeg har prøvd å gjøre stilen mer leksikalsk. Dette har inkludert et forsøk på å gjøre organiseringen mer logisk. Så stoff er blitt flyttet rundt, men i hovedsak ikke fjernet innholdsmessig. Med noen unntak: For å redusere noe av skoleinntrykket, har jeg opprettet en ny side funksjonsdrøfting og flyttet en del stoff dit. Det er også mulig at jeg midlertidig har fjernet noe historiestoff, som var spredd rundt i artikkelen. Meningen er å samle dette i seksjonen Historie. Jeg har også fjernet noen røde lenker som hang litt i løse luften og et par bøker i litteraturlista som ikke ble benyttet til referanser.

3) Artikkelen inneholdt en del bastante påstander, som smakte mer av vurdering enn av fakta. Disse er fjernet eller moderert. Eksempel:

  • Grunnbegrepet i differensialregning er den deriverte til en funksjon. (Ett enkelt grunnbegrep? Hva med grenser, differensialer? Er differensialregning = derivasjon?)
  • Den viktigste erkjennelsen Leibniz kom fram til var den at integrasjon og derivasjon henger sammen. (Utvilsomt viktig, men viktigst?)

Wikipedia må gjerne ha med vurderinger, men da må det framgå at det er vurderinger. Og gi leseren referanser til å vurdere grunnlaget for vurderingene. Én slik bastant påstand står igjen, som første linje i seksjonen Historie. Hele avsnittet fortjener en puss - og referanser.

4) Den gamle artikkelen så ut til å være mye basert på tysk Wikipedia. Og hadde arvet litt feil derfra. Jeg har rettet etter beste evne. I økonomieksempelet var det ikke samsvar mellom funksjonsuttrykk og graf. Grafen kommer fra tysk wp, men tysk side gir ikke formelen. Så jeg har rettet formler i den tro at grafen er korrekt. Kanskje ikke verdens mest illustrerende eksempel, uansett.

5) Dette er og må være en oversiktsartikkel. Så det kan være vanskelig å begrense omfanget. I mange tilfeller vil det være best å dytte detaljmateriale ut til utdypende artikler. Toba (diskusjon) 25. jan. 2021 kl. 20:00 (CET)[svar]

Vil ax + b være en lineær funksjon bare hvis b = 0?[rediger kilde]

I avsnittet «Stigningstallet for en rett linje» står det: "En rett linje kan beskrives med funksjonen

f(x) = ax + b.

Hvis koeffisienten b er lik null, så er funksjonen lineær.»

Det er vel ikke helt korrekt, se Lineær funksjon ? -> https://no.wikipedia.org/wiki/Line%C3%A6r_funksjon?wprov=sfti1