Diskusjon:Fjell

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Borde interwikilänkarna för de följande språken vara till [[da:Fjeld]] [[de:Fjell]] [[en:Fell]] [[fi:Tunturi]] [[sv:Fjäll]] ? Gunnar Larsson 3. feb 2007 kl. 19:17 (CET)

Nei. Så vidt jeg kan bedømme bruken på de språkene, refererer fj(a)ell(d) der til noe som omtrent tilsvarer vidde på norsk. Jamfør den tyske artikkelen om Fjell: „Das norwegische Wort fjell und das schwedisch fjäll bedeuten eigentlich nur Gebirge. Im Deutschen wurde das Wort übernommen, um den speziell im westlichen Skandinavien vorherrschenden Hochgebirgstyp zu bezeichnen.“ [«Det norske ordet fjell og det svenske fjäll betyr egentlig bare fjell. På tysk ble ordet innført for å betegne den spesielle høyfjellstypen som dominerer i det vestlige Skandinavia.»] Hanno 4. feb 2007 kl. 21:53 (CET)

Jeg har skrevet om på avsnittet om definisjoner i artikkelen, da det i Norge er bred enighet om at en høyde må være over tregrensa for å kalles fjell (ligger lenke til ordbok og en uformell undersøkelse i artikkelen). Jeg er også enig i at de danske og svenske interwikilenkene burde peke til Fjeld og Fjäll, men har ikke endret dette. (Tysk og finsk er jeg ikke i stand til å lese). I tillegg er jeg usikker på relevansen av å ha med bildet av Himmelbjerget. Hvem er det som kaller Himmelbjerget for fjell? Den danske artikkelen "bjerg" avviser at det finnes "bjerg" i Danmark. Wikikvakk 12. sep 2008 kl. 11:20 (CEST)

Altfor snever definisjon[rediger kilde]

Jeg må si meg uenig med definisjonen(e) som legges frem i denne artikkelen. I den samme saken fra bt.no som tas til inntekt for at "Nordmenn bruker vanligvis ordet fjell om det som ligger over tregrensa", sier også geografi-professor Anders Lundeberg ved UiB at "Det finnes ingen fast og entydig definisjon av «fjell»". En definisjon basert på tregrensa blir også fort absurd, ettersom tregrensa lengst nord i Norge er på havnivå. Hvis man tar dette som utgangspunkt vil man jo kort fortalt ende opp med å konkludere at fjell er vidt forskjellige ting avhengig av hvor i landet man befinner seg, noe jeg ikke tror stemmer med dagligdags bruk av ordet. Min oppfatning er at for det store flertall av nordmenn betyr fjell ganske enkelt "høyere enn en ås", med andre ord en definisjon først og fremst basert på høyde, noe som langt på vei bekreftes av svarene i den refererte tråden fra diskusjon.no. Det vil, som det også fremkommer i artikkelen fra bt.no være betydelig lokal (og individuell) variasjon i hvor man trekker grensen mellom ås og fjell, men jeg tør påstå at ingen i fullt alvor vil hevde at en høyde på 100 moh i Finnmark er et fjell eller at en høyde på 1000 moh i Sør-Norge er en ås, utelukkende basert på den lokale tregrensa.Herunaut (diskusjon) 20. sep 2012 kl. 14:12 (CEST)

Ikke Chomolungma?[rediger kilde]

Gjør vi ikke? Av ren høflighet bør vi jo det da. Mount Everest er koloniherrenes navn, de brukte mange uttrykk vi ikke lenger benytter. --Eivindgh 21. mar. 2016 kl. 13:32 (CET)

Fjellet er betydelig mer kjent under det engelske navnet på norsk. Wikipedia:Navnekonvensjoner sier at vi legger artikkelen der folk forventer å finne den. Det er definitivt det nåværende navnet.--Telaneo (Diskusjonsside) 21. mar. 2016 kl. 13:34 (CET)[svar]
Av frykt for å opplyse det norske folk, legger vi oss på det konvensjonelle. Godt å vite, det da. --Eivindgh 21. mar. 2016 kl. 13:37 (CET)

Himmelbjerget[rediger kilde]

Da jeg leste billedteksten Himmelbjerget i Danmark er blant de lavere høyder som har blitt kategorisert som fjell., så måtte jeg bare tenke på den kjente finskevitsen: Av dom svakare franska vinarna, tycker jag best om Courvoisieren!--Eivindgh 21. mar. 2016 kl. 13:42 (CET)

"Betydningen av det danske ordet fjeld er litt uklar, ettersom det ikke finnes noen større høyder i Danmark."

Nej, den danske betydning er ganske klar: Det bruges stort set kun om den skandinaviske fjeldkæde i Sverige og Norge. Andre steder i verden kalder man dem "bjerge", for eksempel Mount Everest. Ingen dansker kunne drømme om at kalde Himmelbjerget et fjeld! [1] --130.226.236.6 5. januar 2024 kl. 12:23

Referansen tyder på at den danske betydningen samsvarer fullstendig med den norske. Jeg har fjernet setningen fra artikkelen. Gabriel Kielland (diskusjon) 5. jan. 2024 kl. 12:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fjell. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 17:44 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fjell. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. apr. 2018 kl. 19:16 (CEST)[svar]