Diskusjon:Hanna Kvanmo

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Medlemskap i NS?[rediger kilde]

Hanna Kvanmo dreiv aldri politikk for Nasjonal Samling. Eg har heller ikkje høyrt at ho var medlem -- nokon som har kjeldar? Jarle


Det vakte oppsikt da Hanna Kvanmo ble ”avslørt” i 1970-årene Hun var etter krigen dømt for å ha vært medlem i en NS ungdomsorganisasjon og vært sykepleier på Østfronten. Det finnes utallige referanser til dette, bl. a. på nettet.

«Internasjonale Røde Kors henstilte i 1945 til den norske riksadvokaten om å stoppe straffeforfølgningen av sykepleiere, men innenfor norsk rettsvesen valgte man å tillegge folkeretten og Røde Kors liten vekt. Imidlertid fikk frontsøstrene lavere strafferammer enn rene soldater. Politikeren Hanna Kvanmo fortalte i en bok fra 1990 om sin egen opplevelse som frontsøster og påfølgende dom. Det reiste debatten på nytt i Norge. Da offentliggjorde Norges Røde Kors en formell beklagelse av det som hadde skjedd 45 år tidligere.» (Fra http://lotus.uib.no/norgeslexi/krigslex/f/f6.html) Se også http://home.no.net/olenge/art/fodt_skyldig.htm Jakro64 1. nov 2004 kl.18:08 (UTC)

Eg var klar over at ho hadde vore sjukepleiar på tysk side, men at ho skal ha vore medlem av NS var nytt for meg. Dine kjelder gjev ikkje noko svar på dette, anna enn at Sjukepleiarforbundet vart nazifisert. Det er ikkje det same som at Kvanmo var NS-politikar -- ho engasjerte seg då heller ikkje politisk før ei god stund etter krigen. Jarle


Det er en kjennsgjerning at Hanna Kvannmo var med i NS imgdomsorganisasjon.
At Norges Røde kors kom med en offisiell beklagelse, det har ingen konsekvens i denne sammenheng. Norges Røde Kors har selvsagt ingen autoritet til å kunne foreta en slik beklagelse på vegne av andre enn seg selv. Så dette berører over hodet ikke den dommen Hanna Kvannmo fikk. Det må jo i tilfelle være det norske rettsapparatet som er den instans som eventuelt måtte komme med en beklagelse. Man kan jo da spørre seg hvem det var i Norges Røde Kors som fant å skulle fremme en beklagelse i så måte. I dette spørsmålet har jo Røde Kors ingen autoritet. Et annet spørsmål er om det er riktig å kalle den santitetstjenesten som frontsøstrene deltok i som "Røde Kors". Etter hva jeg skjønner var hitlertyskland ikke en del av Røde Kors. Saken er den at her var det norske kvinner som deltok på tysk side på Østfronten. De hadde tyske millitære uniformer. Men de var ikke stridene. Det gjorde sanitetstjenest, fordi tyskerne ikke bruke kvinner til stridende tjeneste.--85.165.109.193 5. mar 2006 kl.11:22 (UTC)
Jeg tror ikke det er et stort problem om Kvanmo var medlem eller aktiv i NS eller ikke, men uten referanser er det ingen videre kjensgjerning. Har du noen lett tilgjengelige kilder? Forøvrig er det vanskelig å ta stilling til beklagelsen fra Røde Kors uten å vite hva den bestod av. Kilder? --Eddi (Snakk) 6. mar 2006 kl.01:16 (UTC)
I et intervju [1] hun gjorde med Kjell Pihlstrøm rett før hun døde innrømmer hun at hun var medlem:
"Nei, det var en som stanset meg på gata og ville ha to kroner eller noe sånn. Og så skrev han meg på ei liste over at jeg hadde gitt han to kroner, og så oppdaget jeg at jeg hadde blitt medlem av NS. Hva skulle jeg gjøre?"
Så medlem var hun, dog ikke meget aktiv. Men det bør kanskje nevnes uansett?
--Pungmose 21. jan 2007 kl. 23:09 (CET)
Jag tror att hon skrev samma sak i Dommen. Hon är inte så tydlig om hennes agerande i Harstad under kriget.--Per W 18. mai 2011 kl. 22:59 (CEST)[svar]

Kvanmo som lærer[rediger kilde]

Jeg kan bekrefte at hun snakket flytende tysk. Hun var min tysklærer på gymnaset. Flott dame. Vi kalte henne for Kvanna Hannmo. --Finn Bjørklid 6. mar 2006 kl.01:28 (UTC)


Nøytral fremstilling[rediger kilde]

Selv om denne artikkelen etter min mening såvidt holder, mener jeg vi må være forsiktig med å la våre egne sympatier og antipatier skinne for tydelig igjennom. Det er ikke Wikipedias oppgave å formidle hvor strålende eller fæle enkeltpersoner måtte være, det får være leserens konklusjoner etter å ha forholdt seg til (det utvalget av) fakta som blir presentert. Mao. må vi avholde oss fra å legge analyse inn i teksten. her blir det litt mye av Røde Kors' sine protester, og da må man ta med domspremissene også. Hva synes dere?

--Bruker:PaulVIFPaulVIF 17. jul 2006 kl.13:08 (UTC)

-- enig/190.24.81.228 31. des 2009 kl. 04:17 (CET)

Jeg kan ikke se at det er for mye om saken, men synes samtidig det er liten grunn til å gå i dybden om Frontsøstrene i en biografi om en enkeltperson. Skriv heller om Frontsøstrene i en artiikkel om dem. — Jeblad 31. des 2009 kl. 05:35 (CET)