Diskusjon:Ilex paraguariensis

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Erva mate eller Yerba mate[rediger kilde]

Dette er kopiert hit fra en brukerdiskusjonsside :

Erva mate eller Yerba mate
Selvfølgelig respekterer jeg din rett til å ha meninger; også til å foretrekke Erva (oppr. portugisisk) framfor Yerba som brukes i engelsk og spansk. Men jeg synes ikke valget er godt, til tross for at det også finnes brasilianerne som drikker mate. Resten av søramerikanerne, og kanskje 95% av dem som bruker denne drikken, kaller den Yerba mate. TorSch 21. nov 2010 kl. 16:17 (CET)
Vel, dette er ikke måten man gjør slikt på. Du har nå satt meg i en situasjon hvor jeg ikke kan gjøre annet enn å be deg om å sette tilbake til den forrige formen og ta dette som en ordentlig diskusjon på diskusjonssiden før dette endres. (BRUKER) 22. nov 2010 kl. 17:10 (CET)


Bakgrunn: En uformattert stubb Typiske argentinske skikker ble lagt inn 21.11 klokka 14:12, og stubbmerket kort tid etterpå [1]. Siden jeg kjenner litt til Argentina og kulturen der, herunder Yerba mate, ville jeg sjekke om det fantes noe om dette. Søkeordene "Yerba mate" sendte meg videre til Ilex paraguariensis. Jeg gjorde etpar endringer (se evt. historikken). Men noen likte ikke disse rettelsene, og jeg fant noen av dem korrigert tilbake litt senere. Dette kunne jeg ha levet med, men jeg fant at tilbakestillingen ikke gjorde artikkelen bedre, snarere tvert imot (my POV, selvsagt). Jeg la derfor inn en kommentar på vedkommendes brukerliste klokka 16:17 (vist ovenfor).

22 timer senere hadde jeg ennå ikke mottatt noen reaksjon, og bestemte meg for å forbedre artikkelen ved å utvide den, og ta hensyn til begge synspunkter. Google hadde bekreftet at min oppfatning om hva som var mest brukt på norsk klart gikk i min favør, og jeg oppdaterte artikkelen.

Men så kom responsen; et krav om at jeg måtte tilbakestille min versjon til fordel for den som var der før jeg begynte å revidere. Se ovenfor.

For ordens skyld, slik så innledningen ut før jeg begynte, og etter at jeg hadde justert teksten:

  1. ) Ilex paraguariensis, Erva-mate, Yerba mate eller yerba-mate, er en art i kristtornfamilien ...
  2. ) Ilex paraguariensis, Yerba mate eller (i Brasil) Erva-mate, er en art i kristtornfamilien ...

Se gjerne historikkloggen, spesielt denne og den neste.

Hviket begrep er mest brukt i Norge, det spansk/engelske Yerba - eller det portugisisk/brasilianske Erva? Jeg hadde latt Google finne ut. Siden dette gjaldt Wikipedia på norsk, krysset jeg av på søket for "Vis bare sider på norsk". Her er en sammenfatning av søket og resultatene :

  • Yerba mate
    • "Yerba mate" : Brutto (omkring 4,200 resultater), Netto 154 resultater (antallet artikler vist hvis vi blar igjennom hele listen).
    • "Yerba mate" + erva (altså hvor begge former angis) netto 5 tilslag i tillegg til Wikipediaartikkelen selv og dens speilsider.
    • "Yerba mate" eller "yerba-mate" - erva (altså hvor Yerba er eneste nevnte formen og erva ikke er nevnt) brutto omkring 4.190, Netto 150 resultater.
  • Erva mate
    • "Erva mate" eller "erva-mate" : Brutto (omkring 54 resultater), Netto 19 resultater.
    • "Erva mate" eller "erva-mate" + yerba (begge former angitt/sidestilte) netto 7 resultater inklusive Wikipedia og dens speilsider.
    • "Erva mate" eller "erva-mate" - yerba (altså hvor erva er eneste formen og yerba ikke er nevnt) netto 13 resultater.

Tallene er tydelige, på norsk benytter vi formen «Yerba mate».

Sålenge jeg ikke ønsker å gi meg ut på redigeringskrig har jeg her vist hvorfor jeg mener min versjon ligger et halvt hestehode foran. Og til deg som ba meg ta diskusjonen hit: Nå får du ta neste skrittet og eventuelt referere til denne diskusjonssiden fra Torget for å få flere synspunkter. TorSch 22. nov 2010 kl. 23:59 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ilex paraguariensis. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. jul. 2017 kl. 20:44 (CEST)[svar]