Diskusjon:Kvadrattall

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sammenslåing?[rediger kilde]

Denne siden må vel sammenslåes med kvadrat (aritmetikk) eller omvendt? Phidus (diskusjon) 15. mai 2019 kl. 11:42 (CEST)[svar]

@Phidus: Du har väl inte missuppfattat vad denna artikel handlar om? Den handlar om de heltal som är kvadrater på heltal, och inte om kvadrater i allmänhet.
Det finns till exempel en sats som säger att varje positivt heltal kan skrivas som summan av fyra kvadrattal. Det finns en annan sats som precis beskriver vilka heltal som kan skrivas som summan av två kvadrattal. Dessa satser skulle vara meningslösa, om man i stället såge till alla kvadrater på reella tal. (Varje positivt tal är kvadraten på sin egen kvadratrot, men de flesta är ändå inte kvadrattal.)
Kvadrat (aritmetikk) syftar däremot rätteligen på en algebraisk operation, som inte bara genererar kvadrattal, utan har många andra egenskaper.
Detta är orsaken till att "Kvadrattall" bildar en egen artikel på så många wikipedior, och "Kvadrat (aritmetikk)" en annan. Titta gärna på exempelvis en:Square number (systerartikeln till kvadrattall) och jämför med en:Square (algebra) (en av systerartiklarna till denna omdirigeringssida)!
Det var alltså egentligen inte en så bra idé att slå ihop artiklarna, tycker jag. Det vore bättre att du utvidgade stumpsidan om operationen med litet av materialet från en:Square (algebra), om du vill ock kan. (Själv kan jag nog matematiken, men det är litet sämre med min förmåga att skriva en riktig norsk text - det är därför jag skriver på svenska. Därför tror jag att du skulle ha lättare att skriva detta än jag.)
Med vänlig hälsning, Jörgen B (diskusjon) 4. aug. 2019 kl. 21:05 (CEST) (svensk matematiker).[svar]