Diskusjon:Michelangelo

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg mener det er mye overflødig hva står om Michelangelos mange evner. Altfor, altfor mye synsing. Chrisglie 12. nov 2006 kl. 05:25 (CET)

Utkommenterte seksjoner[rediger kilde]

Følgende seksjoner sto kommentert ut; de gjorde det vrient å se sammenhengen i kilden, så jeg klipte dem ut og legger dem heller her (med ett dypere overskriftsnivå):

Første Romaopphold[rediger kilde]

Skulpturen Pieta, laget av Michelangelo i 1499, da han var 24 år gammel. Statuen er 180 centimeter høy.

Michelangelo kom dermed for første gang til Roma mot slutten av juni 1496. Det håp han hadde satt til kardinalen i San Giorgio viste seg raskt å ha vært malplassert. Heller ikke Piero de Medici, som nå oppholdt seg i Roma etter sin bortvisning fra Firenze, gjorde noe for å hjelpe ham. Derimot fant han støtte hos den romerske adelsmannen Jacopo Galli, som introduserte ham for den franske kardinalen Jean de Villiers de la Grolaie, abbeden av Saint-Denis. Den førstnevte gav ham en Cupido og en Bacchus i oppdrag, mens kardinalen ba ham lage en Pietà. Han var bare 24 år gammel da mesterverket Pietà ble ferdig i 1499. Pietàen finnes nå i Peterskirken.

Tilbake til Firenze[rediger kilde]

Statuen av David

Ved gjenkomsten til Firenze hugget han for statens regning den store marmorstatuen David (1504), som forestiller Kong David fra det gamle testamentet. Statuens høyde måler 5,17 meter med sokkel og 4,34 meter uten. Andre verk fra denne perioden er Bryggemadonnaen, maleriet Den hellige familien (eller Doni Tondo), samt den store kartongen og utkastet til en freske, Slaget ved Cascina, fremstilt i konkurransen med Leonardo da Vinci. Dette viktige verket ble forstørret, men ikke tidligere enn at studiene av nakne menn i voldsom strid hadde påvirket mange kunstnere på en måte som kom til å lede frem til manierismen.

Igjen i Firenze[rediger kilde]

Michelangelos forsøk på å vende tilbake til skulpturen og den julianske graven ble sett bort fra nok en gang, denne gangen av Julius II's etterkommer, Medicipaven Leo X, som befalte ham å avslutte den ufullendte kirken San Lorenzo i Firenze med en fasade. Selv om dette prosjektet ble oppgitt i 1520, stod fremdeles Michelangelo i familien Medicis tjeneste. Han arbeidet fremfor alt på kapellet som skulle komme til å hedre familiegravene, Medicikapellet, og Biblioteca Laurenziana, begge i sammenheng med San Lorenzo-kirken.

I 1527 gjorde borgerne i staten Firenze opprør mot Medicérne, kastet dem ut og gjeninnførte republikken. Byen ble deretter beleiret, og Michelangelo, splittet mellom lojaliteten til sine beskyttere og sine republikanske sympatier, kom for å hjelpe byen i egenskap av å være ingeniøransvarlig med å forsterke byens festningsverk i tidsrommet 1528 til 1529. Året etter falt byen og Medicérne kom igjen til makten.

Fullstendig uten sympati for Medicérnes undertrykkende styre, forlot Michelangelo Firenze for godt en gang på midten av 1530-tallet, og etterlot Medicikapellet i hendene på sine assistenter. Han fullførte monumentet over Giuliano og Lorenzo de' Medici med de symbolske skikkelsene Dagen og Natten, Morgenen og Aftenen, innen han igjen ble kalt til Roma.

Tredje Romaopphold[rediger kilde]

Grunnen til at han ble kalt til Roma igjen, var at paven ville at han skulle male sin andre store freske, Dommedag (1534-1541), som nå opptar hele alterveggen i Det sixtinske kapell.

I Roma, der han ble til sin død, lærte han Vittoria Colonna å kjenne, som utøvde en stor innflytelse under hans siste år. Ytterligere to fresker, Pauli omvendelse og Petri omvendelse, ble malt i 1542-1550 i Cappella Paolina i Vatikanet. Julius II's grav ble fullført i 1545 i en veldig forminsket skala i San Pietro in Vincoli på Esquilinhøyden.

I 1546 ble Michelangelo utnevnt til sjefsarkitekt for Peterskirken og hadde ansvaret for selve oppførselen av kirken og arbeidet på andre byggeprosjekt. Peterskirkens kuppel og vestparti bar hans navn. Dessuten omdannet han Kapitolieplassen på Kapitolhøyden. På den samme tiden utførte Michelangelo tre av sine mest uttrykksfulle skulpturer, Pietà, Palestrina Pietà og Pietà Rondanini.

La dem som vil bruke dem, gjøre det. — the Sidhekin (d) 15. nov 2008 kl. 20:59 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Michelangelo. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 01:17 (CEST)[svar]