Diskusjon:Samuel Beckett

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Samuel Becket var en irsk forfatter Han ble født i Irland 13 april 1906 og døde i 1989. Han er en veldig kjent dramatiker. Men han skrev også noveller og romaner. Han var den første forfatteren som begynte med absurd teater. (Det ligger nesten i ordet. Man skriver på en helt spesiell måte. Om dagligdagse ting som bare blir helt tåpelig.)

Når han var tenåring, leste han ”dante” (Dette er historien om en italiensk forfatter og poet som levde på 1300-tallet og skrev en del morsomme stykker) Og denne boken påvirket og inspirerte ham veldig når han skulle skrive ting senere i livet. Han bodde en stund i frankrike, hvor han var lektor på en skole i Paris. Og i 1937, flyttet han til Paris for godt.

Han levde et ganske intenst og ensomt liv. Men etter å ha bodd i Paris et par år, traff han omsider sin sjelesfrend. Hun startet egentlig bare som hans elskerinne, men etter hvert ble hun hans kone og flittige formidler av stykkene hans. Hun het Suzanne Dechevaux-Dumesnil.

Han var som sagt opprinnelig Irsk, men han skrev mesteparten av verkene sine på fransk, og engelsk. Deriblant et av verdens mest omtalte stykker (en attendant Godot) –mens vi venter på Godot. Dette var det første absurde teater han skrev som ble kjent. Dette og flere andre stykker, skrev han under 2 verdenskrig. Han var fattig og følte seg hjelpeløs. Og skrivingen hjalp han på en måte. Han skrev med en helt spesiell humor, og gjorde ting som under krigen var veldig alvorlig, til morsomme ting. Han gjorde narr av det meste. Under krigen skrev han også en romantriologi som het: Molloy, Malone Dies, og The Unnameable.

Han skrev også radiostykker og senere enda flere bøker. Men det var først og fremst Godot som gjorde ham verdenskjent.


I 1969 Fikk Becket nobelprisen i litteratur. Mange syntes at dette var veldig ufortjent fordi de ikke likte eller forstod stykkene hans. Han skrev sitt siste stykke rett før 1980. han brukte sine siste ni år av livet på å se på rugby, drikke og å lese gamle bøker han hadde skrevet selv. Han var ikke en veldig livsglad person, og når han lå på på dødsleiet, spurte folk ham om hva han fant verdifullt i livet og da svarte han bare: ”Precious little.” Becket døde 22. desember 1989. lei av det meste som hadde med livet å gjøre.

Harold Pinter og Paul Auster Er blitt veldig inspirert av Samuel becket.


Mens vi venter på godot (En attendant Godot) De fleste mislikte” mens vi venter på godot”. Flere forlot salen under premieren fordi de syntes at stykket var så meningsløst og dårlig. De forstod rett og slett ikke humoren i det. Men de få som gjorde det, likte det virkelig, og det var på en måte dette som reddet ham. Verden var vel ikke helt moden for absurd teater.

Dette er et stykke som handler om: To landstrykere (Vladimir og Estragon) som visstnok venter på en ”herr Godot” som aldri dukker opp. De aner ikke hvorfor de står og venter, og har heller ingen anelse om denne ”herr Godot” virkelig finnes. Dette er et stykke uten noen som helst slags intriger ell. Det er simpelthen bare en dialog mellom to personer. Og men det var dette som var absurd teater. Simpelthen et teaterstykke fullstendig uten noen tilsynelatende mening. Det sies at handlingen ligger i det som ikke blir sagt, eller det de kanskje unngår å si. Det er veldig mye opp til publikummet å tolke denne typen skuespill. De kan lett tolkes på mange forskjellige måter. Det er derfor dette er et av verdens mest omdiskuterte stykker.

Her er et lite utdrag fra stykket:

-Kom, så går vi. -Det kan vi nok ikke. -Hvorfor det? -Vi må vente på Godot. -Å ja, det er sant. (Pause) Er du sikker på at det var her? Avtalen med Godot er uklar og bidrar til en uviss stemning gjennom hele stykket: -Han skulle ha vært her nå. -Han har ikke sagt helt sikkert at han kommer. -Hvis han nå slett ikke kommer? -Så får vi komme igjen i morgen. -Og dagen etterpå der igjen. -Kan være. -Og slik vil vi holde på.

På slutten av første akt kommer en ung gutt: -Jeg skal hilse fra Godot og si at han kommer ikke i kveld, men sikkert i morgen.




Andre kjente stykker av Becket: - molloy (roman orginaltittel: molloy, Skrevet I 1951 - Play (drama) orginaltittel: Comèdie, skrevet I 1963 -Not I.(drama) orginaltittel: pas moi, skrevet I 1973

Kort om: Samuel Becket var den første som skrev absurd teater. Han vokste opp i Irland, men flyttet til Paris da han ble voksen. Becket er mest kjent for ”mens vi venter på Godot”, som er et av verdens mest omtalte stykker. Det er skuespillene som er mest kjent, men han skrev også romaner og radiostykker. Han likte å drikke, og å se på rugby. Han døde som en ulykkelig og livslei 83-åring