Diskusjon:Sergej Alexander Munkvold

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ikke leder for høgnorskbevegelsen[rediger kilde]

Signaturen Sambandsmann, som ærlig nok flagger at han er medlem i Ivar Aasen-sambandet, har omtalt Sergej Alexander Munkvold som "leder for høgnorskbevegelsen". At han er leder for det Ivar Aasen-Sambandet som står registrert i Brønnøysund er korrekt, men dette Ivar Aasen-Sambandet anerkjennes ikke av hele høgnorskbevegelsen. Både i miljøet omkring bladet Målmannen, og i høgnorskjournalistlaget Norsk Bladmannalag der Sergej Alexander Munkvold blir nektet adgang (se http://www.ba.no/nyheter/article1282959.ece og http://pub.tv2.no/nettavisen/it/article289060.ece), anerkjennes ikke det Ivar Aasen-Sambandet som Munkvold leder som en lovlig fortsettelse av det Ivar Aasen-sambandet som ble stiftet i 1965. Situasjonen i dag er den at høgnorskbevegelsen er delt i to uforsonlige fløyer der Ivar Aasen-sambandet under Sergej Munkvold står på den ene siden og de selvstendige grupperingene Målmannen og Norsk Bladmannalag står på den andre siden. Og dette er en situasjon som har blitt ganske godt dokumentert opp gjennom årene. Se for eksempel følgende linker:

http://www.bt.no/kultur/article42621.ece

http://www.sambandet.no/visartikkel.php?ID=4&TAB=netleidar

http://www.sambandet.no/visartikkel.php?ID=217&TAB=artikkel

http://www.sambandet.no/visartikkel.php?ID=216&TAB=artikkel

http://maalmannen.sambandet.no/index.php?ID=artikkel&aargang=2007&utgaava=1&artikkelnr=8

Linuxboksen 29. aug 2008 kl. 10:36 (CEST)

Munkvold er beviselig formann for Ivar Aasen-sambandet[1] som er den eneste landsdekkende organisasjonen som arbeider for høgnorsk i Norge. Det kan sammenlignes med å være leder i Noregs Mållag eller Riksmålsforbundet. De personene du viser til er tre personer som driver en egen blogg med fundamentalistiske skriverier som har lite med målsak, men desto mer med ytterliggående høyreorienterte synspunkter, å gjøre. Tre personer som skriver en blogg der de er de eneste bidragsyterne og omtrent de eneste leserne kan knappest kalles en "fløy", og disse tre personene har ingen tilknytning til det organiserte høgnorskarbeidet i Norge. Sambandsmann 30. aug 2008 kl. 00:22 (CEST)
Som sagt, hverken høgnorsktidsskriftet Målmannen, høgnorskjournalistlaget Norsk Bladmannalag, norrønalaget Bragr eller det tidligere lokallaget Bjørgvin Høgnorsklag anerkjenner det Ivar Aasen-sambandet som eksisterer i dag som noen paraplyorganisasjon for høgnorskbevegelsen. Å snakke om hvor mange som er med på den ene eller andre siden har ikke så mye for seg, for det er i det hele tatt ikke så mange med i høgnorskbevegelsen. Det er uansett langt flere enn tre personer som skriver i Målmannen (se http://maalmannen.sambandet.no), mens Ivar Aasen-sambandet i dag er en organisasjon som først og fremst eksisterer på papiret, og som har liten eller ingen synlig aktivitet. Fra 1996 til 2003 ble det derimot arrangert årvisse konferanser og høgnorsksammenkomster i regi av Ivar Aasen-sambandet, men dette har det blitt en slutt på [2] [3] [4] [5].
"De tre personene" som det snakkes om er ellers personer som var helt sentrale i Ivar Aasen-sambandet fram til 2004. Lars Bjarne Marøy er tidligere leder for Vestmannalaget og Vestlandske Mållag og tidligere redaktør for Vestmannen, og Olav Torheim er tidligere nestleder for Ivar Aasen-sambandet. Det første året tidsskriftet Målmannen kom ut var det dessuten med full støtte fra Ivar Aasen-sambandet. Det som skjedde i 2004 var at et flertall i ledelsen i Ivar Aasen-sambandet gikk inn for å legge organisasjon ned, og fortsette arbeidet for høgnorsken på et selvstendig grunnlag, uten noen landsomfattende paraplyorganisasjon [6] [7]. Et mindretall i styret på to personer anerkjente ikke dette vedtaket og kalte inn til et årsmøte der det ble vedtatt å drive organisasjonen videre. Men uten de tidligere sentrale aktivistene som stod for det meste av den aktiviteten som organisasjonen hadde tidligere saa eksisterer Ivar Aasen-sambandet i dag først og fremst på papiret.
Du bekrefter jo i og for seg bare poenget mitt når du forsøker å trekke en parallell til Noregs Mållag. Noregs Mållag og målrørsla er ikke det samme, og lederen for Noregs Mållag, Hege Myklebust, er ikke leder for målrørsla, på samme måten som lederen for IOGT ikke kan kalle seg leder for hele fråhaldsrørsla og lederen for AKP-ml heller aldri var lederen for den kommunistiske bevegelsen i Norge. En bevegelse er jo nettopp karakterisert ved at den er noe mer enn bare en organisasjon, det er en gruppe mennesker som engasjerer seg for samme sak - noen i organisasjoner, andre i forlag, andre med bok- og bladutgivelse, andre med skribentvirksomhet osv. Det er dette som gjør at det blir en bevegelse! Ivar Aasen-sambandet er en organisasjon som de siste fire årene har hatt minimal aktivitet og som man ser fint lite til i offentligheten, bortsett fra at de har noen hjemmesider på Internett. Målmannen er derimot et språkpolitisk tidsskrift som utkommer med fem utgaver i året, og som har et vidt utvalg av skribenter. Linuxboksen 30. aug 2008 kl. 09:39 (CEST)