Esbjerg Børne- og Ungdomsteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Esbjerg Børne- og Ungdomsteater er en dansk teaterforening i Esbjerg med oppsetninger hovedsakelig for barn og ungdom.

Teateret har siden 1960-tallet oppført teaterstykker på forskjellige steder i Esbjerg, hvor de blant annet hvert år siden 1981 har oppført et sommerstykke – enten i friluft eller i et telt. Teateret utvikler seg stadig, det har mange eventyrforestillinger, men har også selv skrevet tekster. Teateret har barnedramagrupper, ungdomsgrupper, barnesirkus, hvor voksne spiller for barn, og barn og voksne som spiller sammen. Teateret har stasjonære forestillinger, men har til en viss grad også oppsøkende forestillinger. Teateret holder i øyeblikket til i teaterhuset, Borgergade 25.

Historie[rediger | rediger kilde]

1960-tallet[rediger | rediger kilde]

Teateret begynte på slutten av 1960-tallet da Hanne Meyer, som var lærer på Esbjerg Børnehaveseminarium, ble inspirert av den svenske teaterpedagog Elsa Olenius' tanker. Hanne Meyer forsøkte å sette opp dukkeforestillinger inspirert av Olenius.

Det ble oppført en rekke forestillinger på det gamle biblioteket, hvor Esbjerg Museum i dag ligger. Disse forestillingene ble godt mottatt og byen stilte deretter lokaler til disposisjon for barneteatervirksomhet.

1970-tallet[rediger | rediger kilde]

Høsten 1971 fikk teateret lokaler i Gals Alstrups gamle fabrikk i Finsensgade 10. Den første oppsetningen var Aben Oswald.

De første forestillingene var hovedsakelig dukkeforestillinger og var en vekselvirkning mellom stasjonære forestillinger, oppsøkende forestillinger på byens institusjoner og forestillinger i forbindelse med bokbussen. Biblioteket var i de første årene en nær samarbeidspartner og sto for teaterets administrasjon.

Fra dukketeaterforestillinger utviklet teatret seg raskt til å bli politisk orientert teater i takt med tiden. Mange mer eller mindre politiske emner ble kjørt igjennom «teatermaskinen». Teateret tok aktiv del i debatten og deltok ofte med debattinnlegg ved demonstrasjoner og lignende. I 1975 hadde teateret en kraftig konfrontasjon med Esbjerg Kommune da teateret støttet noen nabobarn i deres kamp mot nedleggelsen av en lekeplass i Sverrigesgade. Det resulterte i stykket Hvor må vi lege? hvor teateret ga barna instruksjon i hvordan de kunne protestere.

Teateret åpnet så i en periode sine lokaler som innendørs lekeplass for barna, men i lengden kunne de to aktiviteter ikke være i samme hus og barna fikk etter hvert noen lagerbygninger stillet til rådighet.

1975 var også året hvor teateret prøvde revyformen for første gang. Teateret satt opp Esbjerg Revyen, som var teaterets første egentlige voksenstykke.

Gruppen av faste voksne på teatret økte, noe som også økte idetilgangen og aktivitetene. En gruppe startet med gateforestillinger i boligkvarterer og på torget. Teateret lagde sitt første sirkusprosjekt med Professer Spjæts muntre gøglertrup i forbindelse med det landsdekkende gymnastikkstevnet i 1976. Dette ble opptakten til det nåværende Cirkus Umulius, som i mer enn 15 sesonger var på farten rundt om i Danmark, på campingturnéer om sommeren, og til byfester i hele land.

Teateret hadde fått rockegruppen Madhouse knyttet til teateret i 1978 og her begynte teateret å arbeide med rockemusikaler. Den første ble Balladen om Sonja Jensen. Teateret startet også en lyrikkafé og ga ut Tidsskriftet Lyrik. Teateret hadde månedlige lyrikkvelder og hver annen måned også kvelder med «lyrock» hvor byens diktere og rockegrupper kunne opptre gratis.

1980-tallet[rediger | rediger kilde]

I 1980 flyttet teatret til de nåværende lokaler i Borgergade 25, Rosendals gamle boktrykkeri. Teateret oppførte flyttekabareten Tæppefald som handlet om Esbjergs teaterhistorie helt tilbake fra byens første teater ble åpnet i 1889.

På den nye adressen fortsatte mange av de tidligere aktiviteter, men teateret ble utvidet allerede i 1981 med både et stort sommerstykke som ble oppført i byparken på amfiscenen. Her oppførte man Allehelgensaften frem til midnatt et horrorshow hvor man tok pulsen på byens monstre og uhyrligheter.

I 1982 ble Ali Baba og de 40 røvere oppført som det første sommerstykke i telt. Fire år senere leide man Esbjerg Teater til sin 15 års jubileumskavalkade hvor der ble oppført bruddstykker av teatrets første 89 forestillinger – også med de opprinnelige skuespillerne.

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

Flere av teatrets aktører har besøkt utlandet og omvendt har teateret ofte hatt gjestespill fra blant annet Praha. Således ble det i 1996 en internasjonal «teater-camp» hvor familier fra hele Europa kunne få undervisning av skuespillere fra ulike land.

1999 ble året hvor teateret fikk en internasjonal sirkusfestival med barn og unge opp å stå parallelt med at teatret for første gang hadde en særegen småbarnsgruppe med barn i alderen 4-8 år som framførte stykket Halfdans ABC.

På slutten av tiåret fikk teateret ta del profesjonell instruktørhjelp fra Ribe Amt. Teateret fikk en lang rekke mer eller mindre kjente instruktører både til barneforestillinger, kabareter, og spesielle innslag som stunt, pantomime, sang og dans. På et tidspunkt hadde man til og med en instruktør, som underviste i at sy rustninger.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Vestergaard, Annelene: Eventyret i virkeligheden: Esbjerg Børne- og Ungdomsteaters sommerstykker gennem 25 år, 139 s., Esbjerg Børne- og Ungdomsteater, 2005, ISBN 87-87767-60-0