Eventyr i billeder (Norske folkeeventyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norske folkeeventyr / Eventyr i billeder var kjente norske folkeeventyr som ble laget som tegneserier ved Jan Lunde (1889-1963).

Eventyrene blir tegneserie i Norske Hjem[rediger | rediger kilde]

Serien ble startet i ukebladet Norske Hjem i mai 1922 med tittelen «Eventyr i serietegninger». i slutten av november samme år samlet Bladkompaniet tegneseriesidene og utga dem med tittelen Norske folkeeventyr.[1]

Allerede i Norsk Bokhandlertidende nr. 42. 9. desember 1922 ble Lundes Norske Folkeeventyr tilbakekalt fra salgsstedene, etter anmeldelse fra Gyldendal Norsk Forlag, som hadde rettighetene til en del av Asbjørnsen og Moes eventyr. Problemet var at tekstene var blitt kortet ned og endret, og dermed brøt med Bernkonvensjonens bestemmelser angående krenkelser av forfatterskapet (forfatterretten).

Dom i saken falt først i 1924, og utfallet ble at Kristiania byrett bestemte at matrisene skulle beslaglegges og destrueres, samtidig som utgiveren, Bladkompaniet, skulle utrede og tilbakebetale hva de hadde tjent på utgivelsen.[2]

Flere eventyrtegneserier[rediger | rediger kilde]

Norske Hjems redaktør, Elise Stenersen, tok seg domspremissene ad notam. saken var at Lunde hadde forkortet og endret originalteksten på en slik måte at det i vesentlig grad var gjort inngrep i «den eiendommelige stemning og tone». Forfatteren hadde krav på at hans verk «forblev uforandret, med mindre de foretagne bearbeidelser var av saadan beskaffenhet at det derved var frembragt et nyt og selvstændig verk». Dermed hyret hun inn Kristen Gundelach (1891-1974) og Molla Wahl (f. 1890) til å dikte eventyrene om på rim, og skape et nytt åndsverk over dem (Edvardsen 2014, u.p.). Allerede i 1923 var Bladkompaniet ute med to nye tegneseriehefter med opptrykk av sidene fra Norske Hjem, som ble kalt Eventyr i billeder.

Av slike selvstendige tegneseriehefter ble det i alt utgitt fem. Det første heftet kom altså i 1922, så to hefter ("Eventyr i billeder") i 1923, og dernest et hefte i 1924 og et i 1925. I 1935 kom to større hefter gjenopptrykt, men med noen nye tillegg med tittelen Eventyrene om Per, Pål, Espen Askeladd og alle de andre finnes her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dette var antakelig den femte i rekken av tegneserier som i det hele tatt ble utgitt i Norge.
  2. ^ Thuesen 1927, s. 18.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]