Faderen (novelle)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Faderen er en novelle av Bjørnstjerne Bjørnson, utgitt i novellesamlingen Småstykker (1860). Novellen regnes blant Bjørnsons bondefortellinger.

Tematikken er knyttet til «lidelsens høgskole», et begrep Bjørnson fanget opp da han sommeren 1859 leste den tyske predikanten Hofackers tekster.[1][2] Hovedpersonen Tord Øveraas går fra velstand og stolthet gjennom dyp fortvilelse til ydmykhet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tord Øveraas er en rik og velstående bonde, han er en av de mektigste mennene hvor han bor. En dag står han i prestens kontor og sier han vil ha sønnen sin døpt. Dåpen skal holdes førstkommende lørdag klokken tolv. Seksten år senere kommer Tord til prestens stue der han vil ha sønnen konfirmert. Han vil ikke betale presten før han forvisser seg om at sønnen skal stå nummer én. Så går åtte år og igjen står Tord i prestens kontor med flere andre menn fra bygda. Sønnen skal gifte seg med Karen Storlien som er bygdas rikeste jente. Han betaler tre daler, selv om presten sier han bare skal ha én. Alle disse gangene Tord har snakket med presten har han alltid sagt: «var det ellers noe», men hver gang sier Tord «ellers var det intet».

Fjorten dager senere skjer det utenkelige for Tord. En dag er de ute og ror og snakker om bryllupet, så faller sønnen ut av båten, stivner til og drukner. Faren leter i tre dager og tre netter etter sin døde sønn. Morgenen den tredje dagen finner han sønnen, og bærer ham opp bakkene tilbake til gården sin.

Det går et helt år. Presten hører en høstkveld noen som går utenfor forstuen og der står Tord. Han forteller at han har solgt gården sin og vil donere halvparten av pengene til et legat som skal stå i sønnens navn. Presten sier «Nå tenker jeg at sønnen din endelig er blitt deg til velsignelse.» «Ja, nå tenker jeg det også selv,» svarer Tord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ellen Ugland (1997). Å lykkes med norsk stil: tekstskriving. [Oslo]: NKS-forl. s. 90. ISBN 8250816048. 
  2. ^ Asbjørn Øverås (1936). I Bjørnsons fote-far: «Faderen» og «En glad gut». Oslo: Gyldendal. s. 14. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Faderen, NRKs filmatisering fra 1985
Wikisource Faderen – originaltekst fra Wikikilden


Bjørnstjerne Bjørnsons Bondefortellinger

Synnøve Solbakken (1857) | Arne (1859) | En glad gut (1860) | Faderen (1860) | Et farlig frieri (1860) | Thrond (1860)