Ferrittkjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et utvalg ferrittkjerner (stor/liten torus og en med klemforbindelse). Alle her av mix 43.

En ferrittkjerne lages av det keramiske materialet ferritt (en jernoksid-forbindelse) og brukes som kjernemateriale i spoler, baluner, høyfrekvens-transformatorer, common-mode-spoler og lignende.

Det er veldig vanlig å finne ferrittkjerner som common-mode-spoler på strømledningen til forskjellige elektroniske apparater.

Ferrittkjerner produseres ved å blande forskjellige jernoksid-pulver sammen med bindemidler og blandingen varmes deretter opp og presses sammen før avkjøling.[1] Denne prosessen kalles sintring. Blandingen som brukes benevnes ofte for en mix og for enkel klassifisering har forskjellige ferrittvarianter forskjellige såkalte mix-nummer.

En ferrittkjerne kan komme i forskjellige former. Torus-form (smultring) er en svært vanlig men effektiv form. Kjerner med klemforbindelse er praktiske når man ønsker å redusere common-mode-strømmer i en eksisterende kabel uten å koble den fra først.

Typer[rediger | rediger kilde]

Kjerner med en relativ permeabilitet mellom 20 og 850 lages stort sett av nikkel-sink-ferritter (NiZn).[2] Kjerner med høyere relativ permeabilitet enn 850 lages av mangan-sink-ferritter. De fleste mixene leveres i mørk farge, og det kan derfor være umulig å skille dem uten å faktisk måle på dem.

Noen av de vanligst brukte ferrittmiksene for radioapplikasjoner er følgende:

Mix 31[rediger | rediger kilde]

MnZn for undertrykking av EMI fra 1 MHz til 50 MHz

Mix 43[rediger | rediger kilde]

NiZn for undertrykking av EMI fra 2 MHz til 60 MHz.

Mix 61[rediger | rediger kilde]

NiZn for undertrykking av EMI fra 5 MHz til 200 MHz

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «All About Ferrite». Nuts and Volts Magazine (engelsk). Besøkt 4. januar 2021. 
  2. ^ «Ferrite Mix Selection». Palomar Engineers® (engelsk). Besøkt 4. januar 2021.