Gobi: Barndommens måne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gobi: Barndommens måne
Forfatter(e)Tor Åge Bringsværd
Utgitt1985
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Sider213

Gobi: Barndommens måne er en roman av Tor Åge Bringsværd og er den første av fem bøker i romanserien Gobi. Romanen tar for seg barnekorstoget i 1212, mellom det fjerde og det femte korstog, og sammenligner det med eventyret om Rottefangeren fra Hameln.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter hans herres, Ye Liu Chutsais død, rømmer Wolfgang av Godesberg fra det mongolske riket mot vest via Gobi-ørkenen. Lenger enn til et tempel kommer han ikke. Her var planen å hvile seg i noen dager, men planen ble forandret. Han begynner å skrive sin livshistorie: Hans barndom i Hameln som bøddelsønn, barnekorstog som skulle til Jerusalem, men som ikke kom lenger enn til Genova, hans liv som slave i Alexandria og Kairo, livet som gjøgler og til slutt hvordan han kom til det mongolske riket. Alt dette foregår på 1200-tallet.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

«Gobi: Barndommens måne» handler om det sviket barna blir utsatt for fra de voksne og blir ut av dette tolket som dette. Det tydeligste eksempelet er selve barnekorstoget der barna istedenfor å kjempe for Jerusalem befrielse blir solgt som slaver til mange forskjellige steder. I romanen blir barnekorstoget sammenlignet med eventyret om Rottefangeren fra Hameln. De to fortellingene har mange likhetstrekk og den historiske hendelsen kan være et av opphavene til eventyret. Romanen er også et beskrivelse av det europeiske middelaldersamfunnet der bøddelen sto nederst på rangstigen.

For romanen fikk Bringsværd Kritikerprisen og Sarpsborgprisen i 1985.