Håndverksmester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Håndverksmester er en håndverker med høyere yrkesfaglig lederkvalifikasjon formalisert gjennom et mesterbrev. Det er Mesterbrevnemnda som har ansvar for forvaltning og utvikling av mesterbrevordningen i Norge. Mandatet er hjemlet i loven om mesterbrev i håndverk og annen næring. Det finnes 70 mesterfag hvor det er mulighet for å ta mesterbrev fordelt på følgende fagområder: Bilfag, Byggfag, Estetiske fag, Grafiske fag, Matfag, Møbel- og trefag og Verkstedhåndverksfag.

Mesterbrevnemnda har også ansvar for det offentlige mesterregisteret, et register over alle gyldige hådverksmestere og mesterbedrifter i Norge. En håndverksmester er kvalifisert for å starte egen bedrift og har fått innføring i markedsføring og økonomi og regnskap. En mester er også kvalifisert for å ha svenner og lærlinger i faget, og drive opplæring av disse frem til Fag- og svenneprøve.

For å få utstedt mesterbrev i Norge kreves:

En håndverksmester må dessuten være myndig og fast bosatt i Norge. I registeret fantes det rundt 14 500 godkjente håndverksmestere i 2023.[1].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mesterregisteret». Mesterbrevnevnden. Besøkt 25. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]