Jønnbrød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jønnbrød eller avlettor, noen steder også kalt tynnbakkels, er en type tynne, sprøe kaker. Røren er laget av vann, fløte/rømme og mel, og blir i dag ofte stekt i jern beregnet for krumkake.

Navnet «jønnbrød» brukes i de østerdalske nybyggerbygdene i Bardu[1] i Troms, der jønnbrødtradisjonen står så sterkt at Bardu kommune til og med har en ordning for utlån av disse jønnbrødjernene.[2] Bardu kommune har også laget et jønnbrødjern, med kommunevåpenet som motiv, for å feire kommunen sitt 150-års jubileum i 2005.[3]

Navnet «tynnbakkels» blir noe brukt i indre deler av Romsdalen. Navnet «avletto», kommer av det kirkelige ordet oblat, blir hovedsakelig brukt i Gudbrandsdalen, og Folldalen, som tidligere tilhørte Gudbrandsdalen. Andre navn man bruker i Nord-Østerdalen inkluderer stekbrød og godbrød.[4]

Jernet[rediger | rediger kilde]

I gamle dager ble jønnbrød stekt i grua. Da hadde jønnbrødjern (avlettjern, tynnbakkelsjern) ofte svært lange skaft. I dag ligner de mer på et vanlig jern for krumkake eller vaffeljern.

Eldre jønnbrødjern har ofte kristne motiver. En undertype av de er aposteljern, som har en sirkel av tolv apostler rundt det sentrale motivet på den ene siden.[4] Innskrifta rundt kanten av baksiden kan variere mellom ulike jern. Det geometriske mønsteret innvendig er karakteristisk for de fleste jønnbrødjern i dag.

Det går godt an å steke jønnbrød i jern beregnet for krumkake eller gorojern (for noe tykkere jønnbrød) hvis man ikke har det vanlige jønnbrødjernet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Klart for jønnbrød-kåring» på nettsidene til Bardu kommune
  2. ^ «Jønnbrødjønn til utlån i Bardu kommune» på nettsidene til Bardu kommune
  3. ^ "Jønnbrødjern" på kommunens nettsider.
  4. ^ a b Spangen 1992, s. 67-69.

Litteratur[rediger | rediger kilde]