Kategoridiskusjon:Fly

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
  1. Bør denne kategorien endre navn til Luftfartøy, så man kan ta med helikoptre også?
  2. Skal artikkeltitlene ha med produsentnavn, som i Westland Sea King, eller droppes, som i C-130 Hercules?

--Duffman 21. nov 2004 kl.14:47 (UTC)

  • Jeg holder en knapp på luftfartøy. Det blir kanskje litt mye om vi skal ha én kategori for fly, én for helikoptre, én for luftballonger, én for luftskip, osv. Peter J. Acklam 21. nov 2004 kl.15:59 (UTC)
  • Her diskuteres det heftig ser jeg. Luftfartøy virker fornuftig. Galar71 13. nov 2006 kl. 18:41 (CET)

Ny kategori for Fly fra den kalde krigen?[rediger kilde]

Jeg lurte litt på om jeg skulle opprette en kategori for Fly fra den kalde krigen, på samme vis som fly fra første verdenskrig og fly fra andre verdenskrig. Noen inspill på det? Da bør de eventuelt være fly som var i drift, og/eller ble utviklet under den kalde krigen. Galar71 13. nov 2006 kl. 18:41 (CET)

Jeg ikke om «fly fra den kalde krigen» vil skille seg nevneverdig ut fra samtlige fly fra etterkrigstiden, ikke mange flytyper har kommet til siden den kalde krigen tok slutt. Men, jeg er for opprettelse av katgorier for f.eks. «fly fra vietnamkrigen» og «fly fra koreakrigen». --Flyvende Banan 26. feb 2007 kl. 11:36 (CET)
Ville det ikke være bedre å kategorisere etter årstall i stedet? Det var jo ikke alle land som var aktive i Vietnam- og Koreakrigen. Hvor gjør vi for eksempel av Britiske fly? Ser at dette kan bli et problem i og med at vi har begynt å kategorisere etter første og andre verdenskrig. Blir vel mye å rette opp til for eksempel «Fly fra 1940 - 1950»? Grumpy444grumpy 26. feb 2007 kl. 13:06 (CET)
Å kategorisere etter tiår blir fort litt uryddig siden mange flytyper har vært operative i både fem og seks tiår, mens andre bare i ett. Og hvordan skal vi tidfeste flytypene? Etter første gang prototypen fløy? Etter når flyet kom og var i operativ tjeneste? Det blir lett rotete hvis ikke alle bruker akkurat de samme kriteriene.
Kategoriene etter flytype fanger opp alle uansett, så kategoriene for første og andre verdenskrig er strengt tatt ikke nødvendige. Jeg ser på disse som for de som er spesielt interesserte i flytypene som deltok i akkurat disse konfliktene. Akkurat det siste er poenget med mine forslag om kategorier for Vietnam- og Koreakrigen også, det hadde vært et greit utgangspunkt for de som interessert i å finne ut hvilke flytyper som ble brukt i disse konfliktene. Alternativt kunne vi selvfølgelig lage lister, men jeg stemmer for at vi har kategorier for disse konfliktene også. --Flyvende Banan 26. feb 2007 kl. 16:12 (CET)
Nåvel, det blir vel en smakssak om man kaller kategorien Fly fra andre verdenskrig eller Fly fra 1939 - 1945. Dessuten har jeg vanskeligheter med å se at fly brukt i Vietnam-krigen er noe lettere å kategorisere enn andre siden det er noe uklare definisjoner på nøyaktig når denne krigen begynte. Og, det har vel kommet til noen fly på lista etter 1989? Men nok om det! Som sagt en smakssak. Hvis du føler for det er det jo bare å opprette kategorier for både Vietnam- og Koreakrigen. Tviler på at de kommer til å bli fjernet :) Grumpy444grumpy 27. feb 2007 kl. 00:08 (CET)
Jeg ser poenget ditt med vietnamkrigen. For amerikanerne varte krigen fra 1965 til 1973, men den begynte jo en stund før og varte i prinsippet et par år til. Men den andre verdenskrig kan jo sees på litt av samme måte. 1939 er jo en smule eurosentrisk, da hadde jo det vært krig noen år allerede i Asia. Og skal jeg være en smule pedantisk, noe jeg sjelden går av veien for å være, så er det forskjell på «fly fra andre verdenskrig» og «fly fra 1939 - 1945». I den siste kategorien støter du på de samme problemene jeg nevnte ovenfor i forbindelse med å kategorisere etter tiår, men en flytype enten deltok i andre verdenskrig eller så gjorde den det ikke. Ellers er jo koreakrigen ryddig. --Flyvende Banan 27. feb 2007 kl. 02:25 (CET)
Tenkte litt på denne i går kveld. Skal man være pedantisk så skulle vel kategorien ha hett «Fly benyttet under andre verdenskrig», for ingen av flyene kan være fra andre verdenskrig? Men dette blir semantikk, og jeg kommer ikke til å gå over alle flyartiklene for å rette opp!. Selv om jeg ser problemene med en kategori for fly fra den kalde krigen, så er det jo ikke noe i veien for at Galar oppretter denne. Det finnes jo faktisk fly som ble utviklet som et direkte resultat av det politiske miljøet i denne perioden. Ta alle de strategiske bombeflyene for eksempel, som ble produsert kun for å kunne angripe mål langt inne i fiendens territorium, eller flyene som sto på 15 minutters beredskap 24 timer i døgnet i flere tiår i påvente av fiendtlige angrep/motangrep, eller alle overvåknings/spionflyene. Det har jo heller ingenting å si om kategoriene overlapper hverandre. Det gjør jo de fleste uansett. Problemet blir jo selvsagt å definere nøyaktig når den kalde krigen fant sted, og hvilke parter man skal ta hensyn til. Grumpy444grumpy 27. feb 2007 kl. 12:46 (CET)
Ja, man skulle ha brukt «benyttet under» eller «brukt i» istedetfor «fra». Det er forøvrig ikke alltid så lett å komme opp med noe. Kategorien jeg selv opprettet under navnet «aerobatikkgrupper» er ikke uten videre noe jeg er fornøyd med. Jeg finner ikke på noe bedre, men har, sannsynligvis ikke ubegrunnet, en følelse av at det er et ord jeg har funnet opp selv. Men, hvis noen skulle finne et bedre egnet begrep så er det fremdeles bare to artikler som må rettes opp.
At kategorier overlapper hverandre har ikke noe å si, jeg mener bare at det er mer interessant for brukeren med kategorier som tar utgangspunkt i for eksempel kjente konflikter enn kronologiske kategorier. Vi kan godt ha en kategori for den kalde krigen også, men som jeg skrev tidligere så er det ikke så veldig mange fly som har kommet til siden. Noen er det jo, men en forsvinnende liten del i forhold til antallet under den kalde krigen.
Kanskje vi kunne hatt en kategori for «moderne kampfly» også for flytyper som har blitt operative etter 1989? --Flyvende Banan 27. feb 2007 kl. 16:05 (CET)
Jeg ser at det allerede finnes en kategori for vietnamkrigen, en underkategori her som «fly brukt under vietnamkrigen», eller kanskje mer passende «fly og helikoptere brukt under vietnamkrigen», ville tilsvart underkategorien «fly fra andre verdenskrig». --Flyvende Banan 26. feb 2007 kl. 16:23 (CET)
Tror det blir mer ryddig med en for hver på denne. Kjør på! Grumpy444grumpy 27. feb 2007 kl. 00:10 (CET)