Kobbervraket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kobbervraket er et fartøysvrak fra middelalderen som ble oppdaget i den polske byen Gdańsk i 1969. Dette vraket hadde en last som besto av kobber og jern i barrer som var buntet sammen og deretter klemt fast med trekiler. Av den grunn ble vraket, som trolig var en holk, kalt «Kobbervraket». Offisielt kalles polske vraket «W-5», som det femte vrak funnet i Gdańsk.

Kobbervraket viste seg å være et rimelig stort lasteskip med en kjøllengde på 16,34 meter og en bredde på 6 meter. Lasten hadde forskjøvet seg og blitt liggende på styrbordssiden etter skipet hadde sunket. Spor etter ild på trematerialet viste at det hadde forulykket på grunn av brann. Lasten og sandbunnen hadde imidlertid skapt spesielle forhold som bevarte store deler av det intakte skipet, som forårsaket store vansker for marinarkeologene, som først i 1975 klarte å heve mesteparten. Gevinsten av hevingen er at W-5 er ansett som det beste bevarte vraket med last i hele Polen fra middelalderen.

Dateringen av Kobbervraket viser at skipsvraket stammer fra perioden 1390 til 1430, og formodentlig er en holk. Undersøkelsene av vrakrestene som var delt i tre seksjoner, påviste flere tekniske detaljer, blant annet en meget rigid «innved» eller et skjelett av spanter som styrket konstruksjonen av det skallbygde fartøyet. Det ble også funnet tverrbjelker med synlige endestykker utenfor skipssidene på Kobbervraket. Dette er et vanlig konstruksjonstrekk på større klinkbygde fartøyene fra middelalderen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata