Kringvarp Føroya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kringvarp Føroya
TypeOffentlig finansiert allmennkringkaster
Org.formStatlig selskap
BransjeMassemedier
Grunnlagt1. januar 2005
DatterselskapÚtvarp Føroya
Sjónvarp Føroya
LandFærøyene
MedierRadio, fjernsyn, nye medier
Nettstedwww.kringvarp.fo
Kart
Kringvarp Føroya
62°01′20″N 6°47′11″V

Kringvarp Føroya (KvF[1], norsk: Færøyenes kringkasting) er en offentlig finansiert allmennkringkasterFærøyene. Kringvarp Føroya ble stiftet gjennom sammenslåingen av fjernsynskanalen Sjónvarp Føroya og radiokanalen Útvarp Føroya den 1. januar 2005. Kringvarp Føroya er derfor aktiv innen både fjernsyn, radio og nye medier. Kringvarp Føroya har sitt hovedkvarter i Tórshavn, i bygningene Sjónvarp Føroya fikk oppført i 1990.

Historie[rediger | rediger kilde]

Útvarp Føroya startet sine sendinger i 1957. Den første fjernsynsmasten ble vedtatt utbygd av Lagtinget i 1969, men Sjónvarp Føroya ble ikke stiftet som selskap før i 1981. Fasilitetene i Tórshavn stod ferdige i 1983, og de første regulære sendingene begynte 1. september 1984. Fjernsynet og radioens historie på Færøyene er derfor den korteste i Europa.

Daværende kulturminister Jógvan á Lakjuni besluttet i 2004 å slå sammen de to institusjonene for å spare på kostnadene knyttet til administrasjon og drift. Som følge av dette har den samlede kringkastingsavgiften blitt redusert, samtidig som verdens eneste færøyskspråklige allmennkringkaster har fått et bredere tilbud.

Etter sammenslåingen har både Útvarp Føroya og Sjónvarp Føroya beholdt sine kanalnavn, selv om konsernet bak altså heter Kringvarp Føroya og egenproduserte programmer på Sjónvarp Føroya ofte krediteres Kringvarp Føroya. Den mest fremtredende egenproduksjonen hos fjernsynskanalen er fortsatt Dagur og vika, og radiokanalen har fortsatt sine egne Útvarpstíðindini.

I 2008 ble nåværende direktør, Annika M. Jacobsen, ansatt da Jógvan Jespersen gikk av 1. april.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ kvf.fo, Søgan hjá KvF. Besøkt 4. juli 2016. (fo)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]