Kulehammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på en hard-faced ball-peen hammer

En kulehammer er en type hammer der slagdelen er halvkuleformet, enten på en eller to sider. En kulehammer med to avrundede sider kalles drivhammer.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Kulehammere har flere bruksområder innen metallbearbeiding, og fås i flere ulike størrelser på den avrundede delen.

Den kuleformede slagdelen brukes til å banke på platemetall. Den brukes blant annet til å forme mykt metall til skåler og andre gjenstander der åpningen er størst.

Den runde delen av hodet er nyttig for å avrunde kanter, slagherde overflater eller lage pakninger. For å lage en pakning holdes pakningsmaterialet over overflaten hvor den skal brukes, og kanten av pakningen blir så hamret på med den runde delen av hammeren.[1]

Et annet eksempel på bruksområde er å forme plater ved hjelp av kulekamring, som foregår ved at den runde siden av hammeren danner små groper i platen. Dersom denne prosessen gjentas flere ganger vil man få en større grop i platen. Et annet bruksområde er å forme hodet på en nagl.

Varianter[rediger | rediger kilde]

A. Kulehammer.B. Variant med avrundet vertikal kile. C. Variant med avrundet horisontal kile.

Vanlige varianter av kulehammeren har istedenfor halvkuleform en avundet kile, vinklet enten vertikalt, horisontalt eller diagonalt. Kileformen bidrar til å spre metallet vinkelrett på hodet. De brukes ofte av smeder under smiing for å gi smislag eller for å gi slag til andre smiverktøy.

Hodemateriale[rediger | rediger kilde]

Hodet på kulehammere er vanligvis laget av varmebehandlet smidd høykarbon-stål[2] eller legert stål, og er hardere enn overflaten på de fleste klohammere.[3] Det finnes også hoder laget av messing, som er betraktelig mykere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iniguez, Ramon C. «Lesson Planner: How to make a gasket using a ball-peen hammer». California Department of Education. Besøkt 23. april 2018. 
  2. ^ Cavette, Chris, How hammer is made, http://www.madehow.com/Volume-4/Hammer.html 
  3. ^ Benford 2006