Kuriositet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bildet viser et kuriositetskabinett i form av et skap malt av italieneren Domenico Remps1690-tallet. Samlingen inneholder blant annet optiske instrumenter, miniatyrmalerier og skjell.

Kuriositet eller et kuriosum (flertall kuriosa, fra latin: curiositas, «nysgjerrighet»)[1] er et begrep som henviser til noe sjelden, en merkverdig ting, raritet,[1] og i overført betydning også til en severdighet som noen samler på eller stiller ut. Ordet brukes også om en opplysning eller generell kunnskap som vekker eller stiller nysgjerrigheten eller en spesiell interesse, ofte noe litt uviktig eller en underholdende detalj på siden av et gitt tema.

Et kuriositetskabinett er en større eller mindre samling sjeldne, ofte verdifulle gjenstander og rariteter fra naturen eller kulturen.

Fremmedordet har kommet til dansk, og norsk, via tysk fra det latinske curiosis som betyr «nysgjerrig».[2] Adjektivet «kuriøs» viser til noe besynderlig eller merkelig, eller det å lure på noe merkverdig eller underlig.[3] Det tilsvarende engelske lånordet curious betyr «nysgjerrig».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Kuriositet»[død lenke], Bokmålsordboka/Nynorskordboka, Språkrådet, UiO
  2. ^ Oppslagsordet «kuriositet» i Ordbog over det danske Sprog 1700-1950
  3. ^ «Kuriøs»[død lenke], Bokmålsordboka/Nynorskordboka

Se også[rediger | rediger kilde]