Landsforbundet Mot Stoffmisbruk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ivareta (tidligere Landsforbundet Mot Stoffmisbruk) organisasjon av og for pårørende til personer som har utfordringer med rus og psykisk helse. Organisasjonen har tradisjoner tilbake til 1969 og byttet navn til Ivareta - pårørende berørt av rus i 2020. Ivareta er en partipolitisk og ideologisk uavhengig organisasjon.

Organisasjonen har flere lokalforeninger over hele Norge. Den første lokalforeningen ble stiftet allerede i 1969 og den landsdekkende organisasjonen ble stiftet i 1981.

Ivareta arbeider med bedre rettigheter for pårørende, kunnskapsbasert ruspolitikk og for åpenhet og redusert stigma. Organisasjonen tilbyr bistand, veiledning og kunnskap om egen situasjon til pårørende og etterlatte gjennom deres hjelpetelefon, webinarer og gruppetilbud. De jobber for å fremme kunnskap og informasjon om rusrelaterte temaer og om hvordan pårørende berørt av rus opplever sin livssituasjon. Ivareta leverer høringssvar, fremmer pårørende i helse- og ruspolitiske spørsmål, og jobber for at pårørendes perspektiver skal ivaretas innen pårørende- og brukermedvirkning.

Ivareta driver Pårørendetelefonen, som et anonymt lavterskeltilbud.

Ivareta er medlem av Rusfeltets Hovedorganisasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]