Leucaena leucocephala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leucaena leucocephala
Nomenklatur
Leucaena leucocephala
(Lam.) de Wit
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenerteblomstordenen
Familieerteblomstfamilien
UnderfamilieMimosoideae
SlektLeucaena
Økologi
Habitat: åpne steder
Utbredelse: Mexico, forvillet i alle tropiske strøk


Leucaena leucocephala er et lite tre i erteblomstfamilien.

Det blir vanligvis 3–15 m høyt med en stammediameter på 10–35 cm. Spesielt store trær blir 20 m høye med en stammediameter på 50 cm. Vekstformen kan være buskformet og rikt forgrenet (subsp. leucocephala), eller treformet med opptil 5 m lang, rett stamme og åpen, avrundet krone (subsp. glabrata). Barken er gråbrun med vertikale, grunne, oransjebrune furer.

Bladene er dobbeltfinnede og har 4–9 par finner som igjen har 13–21 par småblad. Småbladene er 9–21 mm lange og 2–4,5 mm brede. De hvite blomstene sitter 100–180 sammen i runde hoder. De hårete pollenknappene skiller Leucaena fra andre mimosevekster. Belgene er 9–19 cm lange, 13–21 mm brede og sitter 3–20 sammen. Hos subsp. glabrata og subsp. ixtahuacana er belgene glatte, mens subsp. leucocephala har hårete belger.

Leucaena leucocephala hører uten tvil hjemme i Mexico, men egentlig viltvoksende bestander er ikke kjent. Arten er plantet overalt i varme strøk, og utbredelsen er nå pantropisk. Den krever mye varme og fuktighet, og bladene faller av selv ved lett frost. Utbredelsen ligger hovedsakelig opp til 1500 moh. og innenfor 15–20° fra ekvator. Forvillede planter finnes likevel i noen subtropiske områder, som Kypros, Sør-Spania, Madeira og Kanariøyene.

Arten brukes til jordforbedring, erosjonskontroll og fyringsved. Bladene brukes som dyrefôr og grønngjødsel. Belger og frø spises i Mexico og deler av Asia. Arten blir ofte invaderende i ulike typer åpent landskap og kan fortrenge andre planter. De nitrogenfikserende bakteriene i rotknollene gjør jorda nitrogenrik, og dette kan føre til endringer i stoffomsetningen i økosystemet. Leucaena leucocephala er tatt med i Verdens naturvernunions liste over de 100 mest skadelige invaderende artene i verden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]