Mutterkløyver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruk av en mutterkløyver
Kløyvd mutter.

En mutterkløyver er et verktøy for destruktiv fjerning av en mutter som ikke lar seg løsne ved rotasjon, for eksempel på grunn av kraftig korrosjon. Muttersplitteren ødelegger mutteren, men lar vanligvis boltgjengen som den sitter fast på forbli intakt.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Mutterkløyveren består av en ringformet ramme som plasseres rundt mutteren som skal kløyves samt en bevegelig meiselformet kanten som presses inn i mutteren fra siden. Det resulterende innrykket svekker mutterens veggtykkelse og utvider samtidig diameteren, vanligvis til materialets bruddpunkt. Samtidig vil skruebolten som regel knapt berøres av trykkstykket og forbli uskadet eller nær uskadet.

Ekstra kraft for få få til kløyvingen kan oppnås ved å drive meiselen med rotasjon av fingjenger eller hydraulikk. Noen kløyvere har skjærekant på begge sider av rammen slik at mutteren kløyves fra begge sider.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Mutterkløyvere kan være ønskelige å bruke fremfor andre metoder som bruk av meisel, vinkelsliper eller varme ettersom man da ofte unngår skade på bolten. Det kreves imidlertid at det er nok ledig plass rundt bolten til at man får plass til verkøyet.